Mesec u kome ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu, u kome praznujemo i uživamo u zimskim čarolijama. Takođe, ovo je mesec u kome su rođene neke od poznatih ličnosti koji su obeležili političku istoriju nekih zemalja, virtuozni glumci i oni koji su utabali put svojim fantastičnim naučnim otkrićima. Evo ko od poznatih može da se nada rođendanskom poklonu baš u ovom mesecu snega, toplih napitaka i praznovanja.

 

ana_frojd

Foto: okno.mk

Ana Frojd (Anna Freud). Njen otac, svetski poznati Sigmund Frojd, u pismu koje je poslao jednom svom prijatelju, rekao je o svojoj ćerki sledeće: „Ani nestašnost savršeno stoji“. Tako je okarakterisao Anu, koja je rođena 03. decembra 1895. godine u Londonu. Smatra se utemeljivačem dečije psihologije. Nikad se nije udavala i nije ostavila potomstvo iza sebe.

 

ser_entoni_hopkins

Foto: oocities.org

Ser Entoni Hopkins (Sir Philip Anthony Hopkins). Za virtuoznu ulogu doktora Hanibala Lektora nagrađen je Oskarom. Rođen je u zadnjem danu stare godine, 31. decembra 1937. godine. Multitalentovani glumac, koji nosi epitet jednog od najboljih, svih vremena, priznao je jednom prilikom da pati od manjka samopouzdanja. To ga ipak nije sprečilo da ima fenomenalnu karijeru dugu pola veka.

 

ani_lenoks

Foto: Fanpop

Ani Lenoks (Annie Lennox). Ova škotska muzičarka rođena je 25. decembra na Božić. Svojim savršenim glasom, ona i „Eurythmics“ prodali su oko 80 miliona ploča/diskova. Dobitnica je čak 4 Gremi nagrade, kao i 7 britanskih nagrada, a ponosna je vlasnica i jednog Zlatnog Globusa.

 

carica_elizabeta

Foto: fineartamerica.com

Elizabeta Petrovna, carica cele Rusije. Kći Petra Velikog i Katarine I, bila je carica od 1741. godine, pa sve do svoje smrti 05. januara 1762. godine. Ostala je upamćena kao svojeglava carica, koja je vodila politiku po sopstvenom nahođenju.

 

edit_pjaf

Foto: YouTube

Edit Pjaf (Edith Piaf). Nećemo pogrešiti ako kažemo da je ona pravi nacionalni simbol Francuske. Pesma po kojom najbolje pamtimo ovu izvođaćicu predivnih šansona, sigurno je „la Vie en rose“. Rodila se 19. decembra 1915. godine, a umrla 10. oktobra 1963. godine od raka. Šarl Aznavur izjavio je povodom njene sahrane da je to jedini događaj koji je zaustavio saobraćaj u Parizu, jer se oko groblja okupilo oko 40.000 njenih obožavatelja.

 

don_dzonson

Foto: pinterest.com

Don Džonson (Don Johnson). Još jedan holivudski lepotan, rođen je 15. decembra 1949. godine. Upamtili smo ga kao popularnog detektiva Neša Bridžisa (Nash Bridges), a može se reći da mu je ta uloga i obeležila čitavu karijeru.

 

katarina_aragonska

Foto: onthetudortrail.com

Katarina od Aragona i Kastilje. Istorija ju je upamtila kao prvu od ukupno šest žena engleskog kralja Henrija VIII. Rođena je 16. decembra 1485. godine. Do kraja života je sebe smatrala zakonitom ženom kralja Engleske, koji je sa njom rasturio brak nakon pune 24 godine. Jedina je Henrijeva supruga koja je doživela 50-u godinu.

 

ser_aleks_ferguson

Foto: Pinterest

Ser Aleks Ferguson (Sir Alex Ferguson). Proslavljeni škotski fudbaler, a kasnije i fudbalski trener, rođen 31. decembra 1941. godine u Glazgovu (Glasgow). Do samog kraja svoje karijere vodio je poznati „Mančester Junajted“ (Manchester United), ukupno 26 godina.

 

aleksandar_solzenjicin

Foto: Balkanekspresrb

Aleksandar Isaevič Solženjicin. Jedan od najznačajnijih prozaista XX veka, dobitnik Nobelove nagrade i član Ruske akademije nauka, rođen je 11. Decembra 1918. godine. Preživeo je Staljinov progon u Sibir 1953. godine, i umro u svojoj 90-oj godini u Moskvi, 03. avgusta 2008. godine.

 

bred_pit

Foto: Bh-index

Bred Pit (Brad Pitt). Šta god da kažemo o jednom od najlepših glumaca, ne samo Holivuda, nego i celog sveta, biće bespotrebno. Napomenućemo samo da je rođen 18. decembra 1963. godine. Bilo da je davao intervju kao vampir, ili se borio kao snažni Ahil, briljirao je u svakoj ulozi.

Naslovna fotografija: Lindskoog Family Blog