On je lenj i sarkastičan. Narandžast i punačak. Živi za porciju lazanja i najviše na svetu voli – sebe. Kao takav, jedan je od najpopularnijih crtanih i strip junaka svih vremena. Svetlost dana ugledao je 19. juna 1978. godine, i od tada pa do danas, njegova popularnost ne da ne jenjava, nego čak i raste. Ginisova knjiga rekorda kaže da je ovo najrasprotranjeniji strip na svetu i upravo to je ono što je i dovelo do ekranizacije lika, koga jednostavno ne možete a da ne obožavate. Jedan jedini i neponovljivi – Garfild!

 

dzim_dejvis

Foto: wishtv.com

Nastao iz crtačkog pera Džima Dejvisa (Jim Davis), Garfild je lik, u koji je Džim inkorporirao osobine čak 10-ak mačaka koje je posedovao, a i po neke osobine svog dede, po kome je mačak i dobio ime (Džejms A. Garfild Dejvis). 

 

cikago_san_tajms

Foto: Pinterest

Svojevremeno, poznati američki list, pod nazivom „Chicago sun-times“ povukao je strip iz sadržaja, ni ne sanjajući da će protest čitalaca biti tako masivan. Naravno, već u jednom od sledećih brojeva, greška je ispravljena.

 

garfild_promene

Foto: realclear.com

Od 1978. godine kada se Garfild prvi put predstavio svetu, menjao je svoj izgled i izdanja, međutim uvek je ostao u bojama malog tigra, zainteresovan da pravi marifetluke, jede i spava. Autor stripa je preko svog junaka poslao poruku da niko nije savršen i da ne izgleda savršeno, da život nije savršen i da to treba prihvatiti.

 

gustav

Foto: comicvine.gamespot.com

U svim zemljama sveta osim u tri, mačak se zove Garfild. Primera radi, u Švedskoj on je poznat kao Gustav.

 

big_thumb_b3052a9d3688bc42ab0728bc75892955

Foto: wallpaperup.com

Jedan od najpoznatijih reditelja na svetu, Stiven Spilberg (Steven Spielberg) i najpoznatiji pisac horor romana Stiven King (Stephen King) poseduju originalne časopise ovog stripa.

 

fenomen

Foto: Wallpaper Abyss – Alpha Coders

Garfild predstavlja svojevrsan fenomen, jer je našao način da privuče pažnju kako mlađe, tako i starije populacije, a da je pri tom i drži skoro pune 4 decenije.

 

debeo_i_lenj

Foto: thevalueape.wordpress.com

Interesantno je ono što je sam Garfildov tvorac naveo to, da bez obzira što ceo svet voli ovog mrzovoljnog lenjivca, njegov otac ne nalazi ništa zanimljivo u “debeloj i nadrndanoj mački”.

 

rodjendan

Foto: sunshine-sarah.com

Dan kada je strip prvi put objavljen, 19. juna Garfild svake godine proslavlja kao svoj rođendan.

 

odi

Foto: Pinterest

Čini se, pored lazanje i spavanja, prva sledeća stvar koju voli je ta da maltretira Odija (pas, drugi kućni ljubimac) i da ponekad zajedno sa njim stvara muke svom vlasniku Džonu, koji je po zanimanju crtač.

 

garfild_i_arlin

Foto: dfiles.me

Ima sarkastičan pogled na svet, a posebno voli da ismeva vlasnike kućnih ljubimaca i njihov odnos prema životinjama. Sa svojom devojkom Arlin uvek uspe da uprska stvar jer se ispostavi da više voli da jede i spava, međutim njih dvoje se redovno sreću.

Naslovna fotografija: WallpaperCave