Mesec u kome se svi poslovi privode kraju, sabiraju utisci, podvlače crte, prave retrospektive. Doba u kome se, čini se, najviše slavi. Početak, raspusta, odmora, praznika i toplih porodičnih okupljanja. I naravno poklona. Njegovo veličanstvo – decembar, mesec koji nam i kalendarski donosi zimu i sneg. Pozivamovas da se ušuškate i otkrijete šta još nosi ovaj zimski mesec sa sobom.

 

koledar

Foto: calibrerealestate.com.au

U rečniku starosrpskog jezika, reč koja označava decembar je – koledar.

 

saturnalije

Foto: Twitter

Još od vajkada, ovo je mesec praznika. Beleži se i da su Stari Rimljani svake godine, 17. decembra započinjali proslave -Saturnalija-, kao svog najradosnijeg praznika. Nakon IV veka, Saturnalije su pripojene slavljenu Božića.

 

zivotinje_govore

Foto: Mental Floss

Postoje zapisi antičkih legenda, koje kažu da tokom decembarskih praznika i u novogodišnjoj noći, šumske životinje mogu govoriti ljudskim jezikom.

 

vreme

Foto: shmector.com

U nekim delovima sveta, postoji običaj po kome se, u periodu između 13. i 25. decembra pomno prate vremenske prilike, jer se smatra da svaki od 12 dana iz tog perioda označava jedan mesec i vreme koje će nas sačekati kada taj mesec dođe. Pa tako, ako, recimo 16. decembra duva vetar, znači da će april biti vetrovit, ili ako je 22. decembra sunčano vreme, znači da će oktobar te godine biti lep.

 

baksuz_dan

Foto: melatesupermegachidoymas.wordpress.com

Po nekim starim verovanjima i proračunima, 28. decembar smatra se najgorim danom u godini. Baksuzniji je čak i od petka 13-og, pa ako je verovati starim kazivanima, ako ne morate taj dan, ne započinjite ništa novo da radite. Bolje sprečiti nego lečiti.

 

paukova_mreza

Foto: spidersrule

Drugo verovanje, kaže da ako u decembru naiđete u kući na paukovu mrežu, nemojte je klanjati, jer baš u ovom mesecu može doneti sreću.

 

tirkiz

Foto: Plavi forum – bigforumpro.com

Ljudima koji su rođeni u decembru, pripada tirkiz kao kamen, a narcis kao cvet. Ovo je takođe mesec u kome se dodeljuje Nobelova nagrada.

 

okicena_jelka

Foto: albertainjurycontrol.com

Decembar je i mesec u kome se tradicionalno kiti jelka. Da ukrasi nisu tu tek da predstavljaju lepu dekoraciju, govori i podatak da sveće i uopšte osvetljenje jelke, kao i ukras u obliku zvezde na vrhu jelke imaju svoje značenje. Svećice, metaforički oslikavaju želju da u ceo svet dođe svetlost u narednoj godini, a zvezda na vrhu, koja je uglavnom zlatne boje ili svetlucava, podseća nas na prvo Božićno veče.

 

otkrice_novog_zelanda

Foto: visualphotos.com

U 12-om po redu mesecu su se, istorijski gledano, odvijala događanja koja je ceo svet upamtio. 04. decembra 1918. godine proglašeno je Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, 07. decembra 1941. godine mornarička baza Perl Harbor (Pearl Harbor) napadnuta je od strane 200 japanskih letelica, a 13. decembra 1642. godine, otkriven je Novi Zeland (New Zealand).

dan_za_grljenje

Foto: storiesofworld.com

Zagrljaj, jedna od najlepših stvari u životu, proslavlja se u celom svetu, a ovaj internacionalni praznik obeležava se svake godine 14. decembra.

Naslovna fotografija: HD Wallpapers