Iako rođen u mestu po imenu Frajberg (nem. Freiberg) u pokrajini Moravska, znanje i veštine je stekao u Beču. Moderna nauka ga smatra začetnikom psihoanalize. Vodeći  Interesovanje za psihoanalizu je stekao proučavajući uticaj i posledice hipnoze na histeriju. Bilo obožavan ili osporavan, nesumnjivo je dao ogroman doprinos, koji spada u sam vrh naučnih dostignuća, a ova tvrdnja se posebno odnosi na društvene i humane nauke. Sigmund Frojd, kroz 10 i više nego zanimljivih činjenica iz njegovog privatnog života.

 

sigmund

Foto: BarbaraPijan.com

Iako su se njegovi roditelji jevrejskog porekla borili sa siromaštvom i pored toga što je bio jedno od osmoro dece koliko ih je bilo, Sigmunda su favorizovali i obezbedili mu školovanje. Ovaj čin, uzvratio je roditeljima time što je bio izvanredan učenik, koji je kasnije tečno govorio nemački, francuski, španski, italijanski, engleski, hebrejski, latinski i grčki jezik. Obožavao je dela Vilijama Šekspira i čitao ih je tokom celog života. Veruje se da je upravo ova literature dovela do njegovog načina poimanja ljudske psihologije.

sigmund_marta_i_mina

Foto: sciencephoto.com

Svoju veliku ljubav, Martu Bernajs (Martha Bernays), upoznao je još u studentskim danima. Postoje tvrdnje koje kazuju da je Frojd bio u tajnoj i intimnoj vezi sa Martinom sestrom Minom. On sam je čak jednom prilikom izjavio da je Marta retko dobra osoba, dok je Mina više svojeglava i divlja. Bilo kako bilo, Marta i Sigmund proveli su u zajednici 53 godine i ostavili iza sebe šestoro dece.

 

maks_sur

Foto: differenteux.at

Ostavio je svoje četiri sestre, koje su takođe bile Jevrejske u Beču, koji su okupirali nacisti. Iako je imao sredstava i mogućnosti da zbrine sve četiri sestre, čak i kućnu pomoćnicu, prepustio ih je sopstvenoj sudbini, koja nije bila ni malo lepa. Silom su premeštene u koncentracioni logor kada više nisu imale para da plaćaju nacistima svoj boravak u Beču i u tom logoru su sve i umrle. Do danas nije poznato zašto se nije postarao za svoju porodicu.

 

sigmund_snovi

Foto: statusmind.com

Snove je smatrao glavnim putem, koji vodi u ljudsku podsvest. U njegovom delu, pod nazivom “Interpretacija snova”, dao je simbolično značenje objektima i temama snova, objašnjavajući ih kao potisnute želje svake osobe, kojih ponekad ni ona sama nije svesna.

 

ana_frojd

Jedna od njegovih ćerki, Ana Frojd (Anna Freud), takođe je pošla očevim stopama putem psihoanalize, ali na malo drugačiji način. Za razliku od svog oca, ona se skoncentrisala na komponentu ega u sklopu ličnosti i dala je bitan značaj dečijoj psihologiji.

 

sigmund_frojd_kokain

Foto: 1080.plus

Nije tajna da je vremenom postao zavisnik o kokainu i cigaretama, što mu je bitno narušilo reputaciju. Zahvaljujući ovim porocima, u poslednjih 16 godina svog života pretrpeo je čak 33 operacije, uključujući i vazektomiju (permanentnu kontraceptivnu metodu).

 

nemci_mu_spalili_knjige

Kada su Nacisti spalili njegove knjige, Frojd je to smatrao progresom i tom prilikom, kroz šaljiv ton, izgovorio: “Da sam rođen u Srednjem veku, spalili bi mene”. (Foto: quotesgram.com)

 

sigmund_frojd_cigarete

Konzumirajući i po 20 cigareta dnevno, doveo je sebe u bezizlaznu situaciju, te na kraju umro od teškog oblika raka usne duplje. Dva dana pred svoju smrt, 21. septembra 1939. godine, Frojd je uložio trud, te se obratio svom lekaru i prijatelju Maksu Šuru (Max Schur), govoreći da je sve besmisleno jer se užasno muči i zamolio ga je da mu okonča muke. Uz odobrenje njegove ćerke Ane, 23. septembra, Šur mu je ubrizgao u krvotok prvu od tri značajne doze morfijuma, od čega je Frojd zaspao komatoznim snom iz koga se nikad nije probudio.

omiljeno_dete

Foto: psychistofwomen.umwblogs.org

 

Smatrao je sebe najvoljenijim detetom u porodici, jer mu je majka iz milošte tepala “zlatni Sigi” (Golden Siggi). Po sopstvenim tvrdnjama, ljubav koju je dobijao od majke, dala mu je samopouzdanje i polet da uspe u životu.

 

sigmund_i_ana

Foto: Haaretz

Može se reči da je bio jako vezan za svoju ćerku Anu. Po običaju, ona bi bila poslednja osoba koju bi video pred odlazak na spavanje. Ana se nikada nije udala, dobrim delom jer je otac od nje terao sve udvarače, uz tvrdnju da nije još dovoljno stasala kao žena. Takođe, Ana je bila ta koja je ostala sa njim sve do trenutka dok nije umro.

Naslovna fotografija: Biography.com