Glumac bez premca, koji pomera granice kada je glumački talenat u pitanju. Uredno je dve godine služio vojsku kako bi ispunio svoju obavezu prema domovini. Rođen je u mestu Margamu, nedaleko od Velsa. Uspeo je u svga par rečenica da sažme celu filozofiju života: „Niko od nas neće odavde otići živ, pa s toga prestanite da tretirate sebe kao da ćete biti ovde večno. Jedite ukusnu hranu. Šetajte na suncu. Skočite u okean. Izrecite istinu koju nosite u srcu kao skriveno blago. Budite blesavi. Budite ljubazni. Budite čudni. Nemate vremena ni za šta drugo“.

 

hanibal_lektor

Foto: WallpaperUP

Nakon odsluženog vojnog roka, odselio se u London, gde je upisao Kraljevsku Akademiju glume. Cenjenu nagradu Oskar, dobio je za najbolju mušku ulogu, a ovo blistavo priznanje doneo mu je film „Kad jaganjci utihnu“ (The Silence of the lambs), 1991. godine, a svoju zvezdu na Bulevaru slavnih, dobio je 2003. godine.

 

ljubav_prema_umetnosti

Njegov otac, Ričard Artur Hopkins (Richard Arthur Hopkins), imao je u svom posedu malu pekaru, a njegova majka, Mjuriel En (Muriel Anne), prenela mu je ljubav prema umetnosti, pa je slobodno vreme kao dete, najradije provodio izvodeći kompozicije na klaviru.

 

mucke

Bio je veliki fan serije „Mućke“ (Only Fools and Horses), pa je izrazio volju da učestvuje u snimanju. Želja bi mu se i ispunila, da nije snimao film „Kad jaganjci utihnu“.

 

alkoholiyam

Foto: Liverpool Echo

Imao je velikih problema sa alkoholom, pa se lečio od zavisnosti i uspešno izlečio krajem 1975. godine. Kao glavni razlog svog oporavka, naveo je svoju duboku veru u Boga. Svojevremeno je kritikovao ateizam, govoreći da smatra da su ateisti ljudi koji žive u ljušturama bez vrata i prozora.

 

44_nagrade

Foto: Hollywood Reporter

Uzor u svetu glume, zbog koga se upravo i opredelio za ovu vrstu umetnosti bio je veliki glumac Ričard Barton (Richard Burton). Do danas osvojio je ukupno 44 nagrade, za 100-tinu filmova u kojima je imao uloge.

 

hanibal_17_minuta

Foto: fanpop

Interesantno je reći da se kao Hanibal Lektor  (Hannibal Lecter), u filmu pojavio samo u segmentima, koji su ukupno trajali 17 minuta. Ceo film je trajao skoro 110 minuta, a tih 17 je bilo dovoljno za osvajanje Oskara.

 

samoca

Foto: fanpop..com

Za sebe naglašava da je srećan kada je sa prijateljima i porodicom, kada stvara takođe, ali navodi da je najsrećniji kada je sam.

 

uloga

fanpop.com

Uloga Hanibala, koju je publika dočekala sa „jezovitim oduševljenjem“, pomogla mu je delimično da prevaziđe manjak samopouzdanja koji ga prati tokom celog života.

Kraljica Elizabeta II (Queen Elizabeth II) 1993. godine ga je odlikovala titulom „ser“ (sir), zbog njegovog velikog doprinesa engleskoj glumi i umetnosti uopšte.  

 

disleksija

Foto: AceShowbiz

Kao dete oboleo je od disleksije (poremećaj čitanja, ili razumevanja onoga što je pročitano), pa je jako teško sticao prijatelje, te se povlačio u samoću. Za sebe kaže da je tada bio pravi „vuk samotnjak“, ali to ga nije sprečilo da bude jedan od najboljih živih glumaca i najvećih talenata našeg vremena.

Naslovna fotografija: Dramastyle