Antologijski dijalozi i uopšte odnos poremećenog psihijatra Hanibala Lektora, koji je jeo svoje pacijente i neiskusnog FBI agenta Klarise Starling, kao i njena potraga za jednim od Lektorovih pacijenata, postalo je jedno od najznačajnijih ekranizovanih dela ikada. Film je samo u prvoj nedelji prikazivanja zaradio više, nego što je ukupno uloženo u njegovo snimanje. Nisno odoleli, te smo malo prekopavali literaturu u potrazi za zanimljivostima vezanim za ovaj kultni triler.

 

ideja_za_lik

Foto: The Weirdo – WordPress.com

Tomas Haris (Thomas Harris), tvorac jednog od najmračnijih imaginarnih likova ikada, doktora Hanibala Lektora (Hannibal Lecter), otkrio je konačno odakle mu ideja da stvori do te mere jeziv i maestralan lik. Po njegovim rečima, to je bio čovek koga je označio kao „doktor Salazar“, lucidni ubica, lekar, koji je služio kaznu u državnom zatvoru u Meksiku, u koji je pisac došao da intervjuiše jednog mentalnog bolesnika koji je bio odgovoran za smrt troje ljudi. Doktor Salazar je spasio od sigurne smrti ubicu, koji je jednom prilikom pokušao da pobegne iz zatvora.

 

prvi_kontakt

Foto: Fanpop

 

Scena koja prikazuje prvi kontakt Klaris Starling (Clarice Starling) i Hanibala Lektora, je ustvari i pravo upoznavanje Fosterove i Hopkinsa, jer do tada nisu imali prilike da se sretnu.

 

leptir

Foto: www.cineblog.it

U jednom kadru vidi se lobanja na leđima moljca na posteru, koja je inspirisana svetski poznatom slikom „Voluptuous Death“, koja je nastala iz saradnje brilijantnog Salvadora Dalija i fotografa Filipa Halsmana (Filip Halsmann), prilikom čega je 7 potpuno nagih žena poređano tako da formiraju oblik ljudske lobanje.

 

17_minuta

Foto: avclub.com

Za ovu ulogu, Entoni Hopkins (Antony Hopkins) je dobio Oskara i svetsku slavu, a tokom čitavog filma, pojavljuje se samo u 17 minuta. Ako nas pitate i više nego dovoljno.

 

dzon_litgou

Foto: avclub.com

Uloga proračunatog, hladnog i poremećenog Hanibala Lektora, najpre je trebala da pripadne Džinu Hekmanu (Gene Hackman), a u razmatranje je, pre Hopkinsa, uzet i Džon Litgou (John Litgow), najpoznatiji po humorističkoj seriji „Treći kamen od sunca“ (3rd rock from the Sun).

 

odbila_ulogu

Foto: adpm.ro

Reditelj je prvo u Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer) video lik agenta Starling, međutim, pošto je ona odbila ulogu uz obrazloženje da ima previše gnusnih scena, ista uloga je dodeljena Džodi Foster (Jodie Foster), koja se nije dvoumila.

 

oskar

Foto: Pinterest

Ovo je jedini film iz žanra hororoa, koji je osvojio Oskara za najbolji film od kada se dodeljuje ova nagrada.

 

inspiracija

Foto: s1.zetaboards.com

Lik koji je tumačila Džilijen Anderson (Gillian Anderson) u seriji „Dosije X“ (The X Files), u potpunosti je inspirisan likom Klaris Starling.

 

pitsburg

Foto: fullhdpictures.com

Film je najvećim delom sniman u Pitsburgu (Pittsburgh) u Pensilvaniji (Pennsylvania), zbog specifične arhitekture i samog predela, koji su vrlo kompleksni, pa su kroz njega prikazani različiti delovi Amerike. 

 

ted_levin

Foto: elblogderetro.blogspot.com

Lik serijskog ubice pod nazivom „Bufalo Bil“ (Buffalo Bill), koga tumači Ted Levin (Ted Levine), inspirisan je čak trojicom serijskih ubica, koje je pisac video.

Naslovna fotografija: alexandra135 – DeviantArt