Kada kažemo da izgledaju upadljivo, mislimo na velike oči dugačke prugaste repove i čovekolike ruke. Kada kažemo da su ugroženi, to znači da spadaju u najugroženije sisare na svetu. A kada kažemo da su prepametni, mislimo tačno na podatak koji kaže da su u stanju da pamte slike, kao i na to da imaju vrlo složeni oblik glasovne komunikacije i što je najfascinantnije, posobni su da proizvedu različite facijalne ekspresije kao pokazatelj određenog raspoloženja.

 

nocni_duh

Foto: Pinterest

Opisuju se kao izuzetno adaptibilni okruženju, jer po potrebi mogu sami da uspore metabolizam, ili ga ubrzaju, dok se ne prilagode novonastalim uslovima. Jedini su primati koji imaju plave oči, osim ljudi.

 

prepametan

Foto: Pinterest

Prosečni životni vek im je oko 18 godina, a interesantno je to da oko zglobova imaju mirisne žlezde.

 

madagaskar

Foto: afrizap

Pre nego što su nastanili Madagaskar, živeli su i u Africi, međutim druge vrste primata i majmuni su ih potisnuli zbog toga što su bili brojniji.

 

aye_aye

Foto: Mother Nature Network

Težina i veličina variraju u odnosu na podvrstu, pa mogu težiti od minijaturnih 30 grama, pa do 6 kilograma. Najmanji od svih, čuveni patuljasti, ili „Aye aye“ lemur, smatra se najugroženijim od svih jer se love i ubijaju zbog sujeverja, koje kaže da u njima rastu zli duhovi.

 

napada_noktima

Foto: Pinterest

Kada smatraju da su u opasnosti, napadaju, odnosno brane se svojim kratkim noktima.

 

nocni_duh-2

Foto: San Diego Zoo Animals

Na latinskom jeziku, reč -lemur- znači duh noći, ili noćni duh.

 

oprasivaci

Foto: forum.santabanta.com

Zanimljivo je istaći da lemuri i maju još jednu vrlo važnu karakteristiku, a to je da su veoma važni oprašivači. Naime, jedna od najglavnijih komponenti ishrane su upravo biljke, pa je uobičajena pojava da im polen ostaje na njuškama, pa ga tako prenose „sa cveta na cvet“.

razlika_od_coveka

Foto: keywordsuggest.org

Od svih primata koje današnja priroda poznaje, lemuri se najviše razlikuju od čoveka. Najveći deo svog vremena najradije provode na granama drveća, a ne na tlu.

 

matrijarhat

Foto: Animal’s Look

Kao društveno uređenje, dominira matrijarhat. Tako da, ukoliko se desi da prisustvujete trenutku, kada jedan lemur drugome otme voće iz „ruke“, ili ga pak ošamari, znajte da je u pitanju dominantna ženka. Takođe, mladi su izuzetno vezani za svoje majke.

 

rep

Foto: Open Walls

Imaju nesrazmerno telu, dugačke repove, koji mogu da dostignu dužinu i do pola metra (55 santimetara). Naravno, kao takvi imaju svoju svrhu, jer služe za održavanje ravnoteže, kao i za vrlo složeni vid međusobne komunikacije.

Naslovna fotografija: Pinterest