Rajsko ostrvo, bez kopnenih granica sa drugim zemljama. Teritorijalno pripada Africi, od koje je odvojeno Mozambičkim kanalom, ali može se reći da je svet za sebe. Popularno se još i zove „osmi kontinent“, a satra se i postojbinom čuvenog kolosalnog drveća baobab i zanimljivih lemura. Spada u red najvećih svetskih proizvođača vanilije. Zemlja sa sopstvenim identitetom, koja svakom posetiocu i te kako ima šta da ponudi. Evo šta još ne znate o Madagaskaru, a trebalo bi da znate.

 

unesco

Foto: tanyah-tours.com

Lepote Madagaskara, od 2007. godine zvanično štiti UNESCO, kao prirodno dobro. Delom svetske baštine, proglašene su kine šume Atsinanana, u koje spada 6 nacionalnih parkova. Smatraju se reliktnim šumama, izuzetno važnim za opstanak bioraznolikosti ovog ekosistema, pogotovo ako znamo činjenicu da je 80% ostrvskih šuma već uništeno.

 

siromastvo

Foto: ipsnews.net

Ovo je zemlja paradoksa, mogli bismo tako reći. Dok je priroda prebogata endemskim vrstama biljaka i životinja, kao i rudama grafita i uglja, paralelno se smatra najsiromašnijom državom Afrike, u kojoj većina stanovništva preživljava sa 2 američka dolara dnevno.

 

lemuri

Foto: Lonely Planet

Širom Madagaskara, lemuri se smatraju svetim životinjama. Lokalno stanovništvo ispreda brojne legende o ovim životinjama, koje se uglavnom odnose na zajedničko poreklo čoveka i lemura, a od 2012. godine, naučnici su uspeli da klasifikuju čak 103 žive vrste, od kojih je većina proglašena retkim, osetljivim ili ugroženim vrstama.

 

kraljica

Pre francuske kolonizacije, ovim ostrvom, vladala je žena. Bila je to kraljica, po imenu Ranavalona III, u periodu od 1883. godine, pa do 1897. godine. Imenovana je kraljicom nakon svoje moćne prethodnice, Ranavalone I, koja je svoju vladavinu posvetila borbi protiv evropskih kolonijalista.

 

gusari

Foto: Heartmenders Magazine USA Blog

Poznato je da je ovo prelepo ostrvo bio glavno „odmaralište“ i mesto okupljanja evropskih gusara između 1700. godine i 1800. godine. Međutim, postoji i tvrdnja, koja može više da se klasifikuje i kao urbana legenda, po kojoj je ovde bilo sedište gusarske republike, koju su oni sami nazvali Libertalia, a sami sebe su krstili imenom Liberi. Društvu gusara je mogao da priđe svako ko se prethodno odrekao svoje nacionalnosti i ko bi se zakleo na rat protiv onih koji su donosili zakone, na oslobađanje robova i zatvorenika. Kaže se da su imali svoju vladu i sopstvene zakone.

 

baobabi

Foto: jp-lugaresfantasticos.blogspot.com

Baobab, vrsta drveta koju je proslavio „Mali princ“, karakteristična je, a ujedno i nacionalni simbol Madagaskara. Lokalno stanovništvo ga još iz milošte zove „naopako“ drveće, zbog krošnje, koja u velikoj meri podseća na korenje. Može da poraste i do 18 metara u visnu, a botaničari tvrde, da životni vek baobaba traje i po nekoliko hiljada godina.

 

najezda

Foto: Index.hr

Prirodna katastrofa koja preti ovom jedinstvenom ekosistemu su stravične najezde skakavaca, koje uništavaju sve pred sobom. Rojeve čine milijarde jedinki, koji se rasprostiru i po nekoliko kilometara, pustošeći livade i useve na koje naiđu, pa je ovo, između ostalog, razlog zašto na Madagaskaru delimično vlada glad.

 

dzinovski_lemuri

Foto: karlshuker.blogspot.com

Istraživanja koja su sprovodili biolozi, pokazala su da je na ovim prostorima živeo džinovski lemur, veličine odraslog majmuna, koji je težio oko 400 kilograma. Smatra se da je ova vrsta istrebljena ljudskom rukom. Inače, pojedine vrste lemura koji ovde žive međusobno kontaktiraju zvucima, koje podsećaju na policijske sirene.

 

klima

Foto: Glamorous Luxury Passion

Ovde preovladavaju dva godišnja doba. Smenjuju se topliji period od novembra do aprila, kada je toplo i kišovito i suvi ali hladniji period, koji traje od maja do oktobra.

 

ranovola

Foto: Global Table Adventure

Tradicionalno piće na ostrvu površine 587.040 kvadratnih kilometara, naziva se „Ranovola“, a sastoji se između ostalog od pirinčane vode koja se pusti da provri u tiganju, u kome je neposredno pre toga skuvan pirinač. Mišljenja o ovom piću su podeljena među turistima.

 

 Naslovna fotografija: Pinterest