After ejts (engl. After Eight) je poslastica sastavljena od crne čokolade i mentol krema. Od 2007. godine postoji i varijanta sa mlečnom čokoladom. Pročitajte neke interesantne fakte o ovom slatkišu.

1. Za naziv popularnog slatkiša zaslužan je čuveni britanski običaj – jedenje čokolade punjene mentolom nakon večere.

1280px-after_eight_chocolate_thin_adjusted

 

2. Iako je čokoladica nastala 1962. godine i pripadala je kompaniji Rountri (eng. Rowntree & Company), davne 1988. godine, brend je preuzela kompanija Nestle (eng. Nestlé), koja je unela neke izmene u proizvodnji.

3. Tvorac čokoladice After ejt je Brajan Solit (eng. Brian Sollitt), britanski poslastičar, koji je osmislio i Lajen (eng. Lion) čokoladicu.

800px-after_eight_die_feine_englische_art

4. Iako smo navikli na tin mints oblik ovog slatkiša (četvrtasta pločica, punjena mentolom, upakovana u crnu kesicu i poređana u nizu, u kutiju), postoje različite varijante ovog proizvoda.

5. Neke od brojnih verzija su: klasičan tin mints; dilajts (eng. delights), okrugla varijanta slatkiša; strouz (eng. straws), štapičastog obilka; biskits (eng. biscuits), crna čokolada i mentol unutar keksa i dr.

6. Kao što smo spomenuli, od 2007. godine postoji verzija sa mlečnom čokoladom. Dakle, Nestle je osmislio proizvod sa dodatkom putera, a nakon toga se “bacio” u osmišljavanje raznih drugih limitiranih i nelimitiranih proizvoda, a jedan od zapaženijih je bio onaj sa ukusom pomorandže.

800px-after_eight_packung

7. Kremić u sredini se sastoji saharoze i vode, kao i minimalnog procenta enzima invertaze. Takva smesa je čvrsta kada se napravi, te ju je lako obložiti čokoladom. No, nakon oblaganja, i zrenja od 3 meseca, enzim razgrađuje glukozu i fruktozu te krem postaje tečniji i mi ga takvog konzumiramo.

800px-after_eight_007_be_uf

8. Soko Štark proizvodi jedna sličan proizvod – najlepše želje, čokoladicu punjenu mentol kremom.

9. Brajan Solit je, povodom 50. godišnjice postojanja čokoladice After ejt, napravio džinovsku čokoladu.

10. Možete kod kuće napraviti sličan proizvod. Potrebni su vam sledeći sastojci:

– 120 g kakaa
– 120 ml kokosovog ulja
– Šoljica sirupa agave
– 100 g sveže mente
– Šoljica mlevenog badema

Priprema: Otopite kokosovo ulje na slabijoj vatri pa mu dodajte ¼ šoljice sirupa agave i kakao. Dobijenu smešu podelite na dva dela, prvi deo razlijte u pleh i stavite ga u zamrzivač. Pripremite fil, mešajući mikserom usitnjenu mentu, badem, malo kokosovog ulja i ostatak sirupa, pa time prelijte ohlađeni sloj čokolade, te pleh opet stavite u zamrzivač. Kada se stegne, prelijte ga drugim slojem čokoladne smeše. Kada se i to ohladi, isecite čokoladu iz pleha na kocke i poslužite. Prijatno!

notquitenigella