Voleli bismo da upoznamo onoga ko je u stanju da joj odoli. Moćnog, upečatljivog i jakog ukusa, nikoga ne može da ostavi ravnodušnim, pogotovo od kad su naučnici dokazali i zvanično da je zdrava, pa čak i neophodna u svakodnevnoj ishrani. Sam miris mami da se šire nozdrve i da se posegne za kockicom. Pa još jednom. I još jednom. Njeno veličanstvo, crna čokolada, jedna je od onih stvari zbog koje se nikada nećete pokajati što ste sebi priuštili da u njoj uživate, a evo i zašto.

 

Foto: malleys.com

Foto: malleys.com

Nacionalni dan crne čokolade je zvanično 01. februar, a prva tabla crne čokolade svetlost dana ugledala je davne 1910. godine.

 

Foto: southcoastsun.co.za

Foto: southcoastsun.co.za

Jedan od najzanimljivijih podataka vezanih za ovu poslasticu jeste to da njena konzumacija pomaže zaštiti od UV štetnih zraka. Dakle, kanadski stručnjaci kažu da je 3 kockice ove čokolade dnevno dovoljno da prirodnim putem zaštitite sebe od ovog zračenja.  

 

Foto: phoenixhelix.com

Foto: phoenixhelix.com

Tamna čokolada se razlikuje po tome što sadrži minimum 50% kakao mase, dok mlečna sadrži svega 30%. Njen ukus varira od slakog do gorkog, što zavisi od drugih dodataka.

 

Foto: knowguff.com

Foto: knowguff.com

Glavna stvar zbog koje crnu čokoladu smatramo zdravom hranom jeste visok sadržaj flavonoida, koji su snažni oksidansi, važni utoliko što štite ćelije i tkivo od pogubnog dejstva slobodnih radikala.

 

Foto: healthline.com

Foto: healthline.com

Takođe, magnezijum i bakar su visoko koncentrisani u ovom proizvodu, pa prema tome, samo 40 grama crne čokolade doprema u organizam 15% od dnevne potrebe za magnezijumom i 34% potrebne doze bakra. Ova dva minerala zadužena su za proizvodnju energije, jačanje kostiju, oporavak mišića, prenos nervnih impulsa i pozitivno deluju na kardiovaskularni sistem.  

 

Foto: watchfit.com

Foto: watchfit.com

Zvuči sjajno podatak da baš ona popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Pospešuje lučenje serotonina, hormona sreće.

 

Foto: billionvegans.com

Foto: billionvegans.com

Nutricionisti preporučuju da kada birate crnu čokoladu izaberete onu sa bar 70 % kakao mase.

 

Foto: mnn.com

Foto: mnn.com

Redovna konzumacija povoljno utiče i na imuni sistem, koji jača i podiže, što dovodi do prevencije od raznih hroničnih bolesti.

 

Foto: askmen.com

Foto: askmen.com

Crna čokolada poznata je i kao afrodizijak, pa se toplo preporučuje onima koji su zaljubljeni.

 

Foto: errenskitchen.com

Foto: errenskitchen.com

Crnu čokoladu je moguće napraviti i kod kuće, a evo šta vam je sve potrebno: pola šoljice kakaoa u prahu, ¼ šoljice otopljenog kokosovog ulja, 1 ili 2 kafene kašičice meda, pola kašičice pravog ekstrakta vanilije i prstohvat soli.

 

Naslovna fotografija: QyGjxZ