„Evo, samo još ovu kockicu“, govore ljubitelji najpopularnijeg slatkiša širom sveta, ali uvek posegnu za još jednom kockicom, jer čokolada govori sve jezike sveta dok se topi u ustima. Bela, punjena, mlečna, crna, svaka ima nezamenljiv ukus. Ništa ne može da „zasladi“ kao čokolada, kad nam se prijede nešto slatko. Dok uživate u svojoj čokoladi, za vas smo spremili neke slatke nepoznanice o najomiljenijem slatkišu.

 

kakao_za_cokoladu

Potrebno je oko 400 zrna kakaoa da bi se dobilo 450 grama fine čokolade.

(Foto: healthbeat.spectrumhealth.org)

nutela 

Preteča Nutele zvala se Pasta Đanduja (Pasta Gianduja) i prodavala se kao blok tabla od 1946 godine. Nastala je u pekari Pjetra Ferera u Albi, oblasti Pijemont. Zbog krize u nabavci kakaa, kao i činjenice da je u pomenutoj italijanskoj oblasti proizvodnja lešnika rasprostranjena, Pjetro Ferero je koristio lešnike u ovom svom proizvodu. Iz ove blok table je 1951. godine nastao kremni namaz, koji se zvao Superkrema (Supercrema), iz koje nastati Nutela. Prva Nutela izašla je iz fabrike u Albi, 20. aprila 1964. godine. 

(Foto:www.businessinsider.com)

 

najveca_cokolada_na_svetu

Najteža čokoladna tabla na svetu iznosi 5.792 kilograma, a napravljena je 07. oktobra 2011. godine, u Engleskoj, u mestu po imenu Derbišir (Derbyshire).

(Foto: www.bitrebels.com)

 

Umrli_od_cokolade

Postoji podatak koji kaže da su neki od zatočenika u nemačkim koncentracionim logorima, nakon oslobađanja, umrli od prevelike doze čokolade koju su konzumirali. (Foto: www.melhotornot.com)

 

bela_cokkolada

Bela čokolada, formalno, ustvari nije čokolada, jer u sebi ne sadrži kakao ni u kakvom obliku. (Foto: wallpaperfolder.com)

 

amerika_cokolada

Svake sekunde, Amerikanci konzumiraju, u proseku, 45 kilograma ove preukusne poslastice. (Foto: www.technfactsworld.com)

 

elektricno_polje_oko_cokolade

Naučnici su zaključili da čokoladu mogu da liše 20% od ukupne masti koja se nalazi u njoj, tako što će je propustiti kroz električno polje. Pitanje je, ko bi konzumirao naelektrisanu čokoladu… (Foto: www.factslides.com)

 

cokoladni_kolacici

Pronalazač čokoladnih keksića ustupio je svoj recept čuvenoj kompaniji „Nestle Toll House“ uz samo jedan uslov koji je naveo, a to je da mu obezbede doživotnu zalihu čokolade.
v(Foto: allmynosh.com)

 

miris_cokolade

Dokazano je da, kada osetimo samo miris čokolade, pre nego što je i probamo, u našem mozgu reaguju i pokreću se, takozvani „teta“ talasi, zaduženi između ostalog za lečenje podsvesti, koji u ovom slučaju aktiviraju opuštanje organizma.

(Foto: www.whatthefreud.com)

 

topljena_cokolada

Čokolada je jedina konzumna supstanca, koja ima sposobnost da se topi već na 34 stepena celzijusovih, što je malo manje od normalne temperature ljudskog tela (36,6), pa se zato sa lakoćom topi u našim ustima. (Foto: kidsone.in)

 

 Naslovna fotografija: www.intlfoodflavors-ingredients.com