Stiven Pol Džobs (Steven Paul Jobs), magnat elektronskog sveta, voleo je da sluša Bitlse i Johana Sebastijana Baha. Bio je u potpunosti posvećen poslu. Kada su ga pitali zašto je stalno u crnoj rolci i farmerkama, odgovorio je da ima po nekoliko pari istih, te da tako ne troši vreme razmišljajući šta će obući tog dana. Nije bio vegetarijanac, kako se tvrdilo, a umro je od retke bolesti tumora pankreasa, 05. oktobra 2011. godine. Bio je vlasnik „Piksar“-a (Pixar) dok ga nije preuzeo Dizni (Disney).

 

stiv_bil

Jednom prilikom, Stiv Džobs je optužio Bila Gejtsa (Bill Gates), da njegovoj firmi „Epl“ (Apple), krade ideje, Gejts mu je odgovorio sledeće: „Najbolje bismo ovu situaciju opisali, kada bismo rekli da smo oboje imali tog bogatog komšiju, po imenu „Xerox“, kome, kada sam ja provalio da mu ukradem televizor, shvatio da ste vi taj televizor već ukrali“. (Foto: worldversus.com)

 

neobelezen_grob

Po želji porodice, Džobs je sahranjen na neobeleženom mestu, koje je ostalo nepoznato javnosti, bez obzira što njegovi najposvećeniji fanovi svakodnevno pokušavaju da pronađu to grobno mesto. (Foto: tommytoy.typepad.com)

 

stivov_otac

Podaci kažu da je Stiv bio napušten od svojih bioloških roditelja, pa kasnije usvojen. Govori se, takođe, da mu je otac musliman sirijskog porekla. (Foto: www.wsj.com)

 

ipod_mehurici

Kada su mu pokazali prvi prototip Epl-ovog ajpoda (Apple’s iPod), prevrćući ga po rukama, namerno ga je ubacio u akvarijum sa ribama. Očekivano, videli su se mehurići vazduha koji su izlazili, a on je rekao: „Ovi mehurići su dokaz, da unutar njega ima praznog prostora, što znači da može da bude manji nego što je sada“. (Foto: guruprasad.net)

 

stiv_dzobs_nije_da_svojoj_deci_ipad

Nije dozvoljavao svojoj deci da koriste ajped (iPad) i uopšte im je ograničavao pristup novim tehnologijama maksimalno što je mogao.

(Foto: www.healthcareaboveall.com)

 

jaguar

Dogodilo se jednom prilikom da je njegova lična sekretarica zakasnila na posao. Izvinjavajući mu se, rekla je da njen auto, tog jutra, nije hteo da upali. Istog popodneva, pre nego što je krenula kući, Džobs je izašao iz svoje kancelarije i pred nju stavio par ključeva od novog jaguara, uz molbu da više ne kasni na posao. (Foto: www.canadianautoreview.ca)

 

stiv_dzobs_i_gugl

Jednom prilikom pozvao je upravu Gugla, da im kaže da misli da nijansa žute boje slova O njihovog loga, nije onakva kakva bi trebalo da bude.

(Foto: www.businessinsider.com)

 

bez_diplome

To što nije imao fakultetsku diplomu, apsolutno ga nije sprečilo da uspe u svojim zamislima i poslu, uostalom kao ni Abrahama Linkolna (Abraham Lincoln), Tomasa Edisona (Thomas Edison), Bila Gejtsa (Bill Gates), Marka Cukerberga (Mark Zuckerberg) i Henrija Forda (Henry Ford).

(Foto: ayolawalblog.wordpress.com)

 

stiv_i_bil

Neposredno pre Džobsove smrti, Bil Gejts mu je napisao pismo na papiru. Po tvrdnjama, ovaj ga je sve do smrti čuvao ispod jastuka na kome je spavao i nikome nije otkrio sadržinu pisma.
(Foto: www.investinged.com)

dzobs_vozniak

Kada je Epl počeo da dodeljuje redne brojeve svojim radnicima, Stiv Džobs je bio duboko uvređen što mu je dodeljen broj 2, a Stivu Voznijaku (Steve Wozniak), suosnivaču ove kompanije, broj 1. Smatrajući da on ne treba da bude „ničiji broj 2“, odlučio se da uzme 0 (nulu) kao svoj broj.  (Foto: thenextweb.com)

Uvodna fotografija: quotesgram.com