Sankt Peterburg. Svet ga poznaje i kao grad ruskih careva, osnovan od strane imperatora Petra Velikog, 1703. godine, koji je od grada napravio otvoren prozor, da može preko Finskog zaliva da gleda u Evropu. Bogat fascinantnim carskim nasleđem, poznat po Carskom selu, prostranom imanju i kompleksu veličanstvenih palata, okruženim parkovima i nekim od najlepših fontana na svetu. Možda najlepša od svih, jeste raskošna Katarinina palata, koja prosto odiše duhom carskog nasleđa, koje je ovde sačuvano.

 cilibarska_soba

„Osmo svetsko čudo“, kako se još nazivala, bila je dragulj Katarinine palate, svetski čuvena soba od zlata i ćilibara, koja je svoju slavu stekla zbog svoje vrednosti i zbog toga što je pala u ruke nemačkom okupatoru. Uoči dolaska Nemaca u carsku palatu, učinjen je pokušaj da se sakrije vrednost ćilibarske sobe, koja je kasnije procenjena na vrtoglavih 500 miliona dolara, tako što su prelepljene tapete, no, Nemci su znali po šta su došli. Ova soba bila je poklon Petru Velikom od pruskog vladara i Petrovog saveznika – kralja Fridriha I Vilhelma. Od 2003. na istom mestu u dvorcu se nalazi replika čuvene sobe. Krađa Ćilibarske sobe u Drugom svetskom ratu predstavlja i danas jednu od najvećih misterija, koje lovci na blago pokušavaju da reše. (Foto: theculturetrip.com)

 

hol_sa_arabeskama

Hol sa arabeskama je jedna od najekskluzivnijih prostorija u palati, koju je osmislio škotski arhitekta Čarls Kameron, a po želji Katarine Velike. Kao i ostale prostorije u dvorcu, i ovaj hol podseća na raskoš carskog života. Plafon hola je specifičan po očaravajućoj slici sa ugrađenim medaljonima, na kojima su uslikani motivi mira, bogatstva, prijateljstva, poverenja i velikodušnosti.  (Foto: www.flickriver.com)

veliki_hol 

Veliki hol, ili svetla galerija, kako su je zvali u XVIII veku, je najveća prostorija u palati, i pruža se na neverovatnih 800 kvadratnih metara. Bila je predviđena za najsvečanije prijeme i balove. Pruža se čitavom širinom zdanja, ima prozore u dva reda sa obe strane, pa je enterijer preko celog dana obasjan prirodnom svetlošću. Kada padne mrak, 696 svećnjaka uokvirenih ogledalima, obasjava ovu grandioznu prostoriju. Barokna dekoracija je tako urađena da pruža iluziju prostora koji nema granice.

(Foto: www.keyword-suggestions.com)

 

antrei

Čuvena carska „predsoblja“, služila su u doba kraljice Elizabete kao prostorije gde su najpre dolazili posetioci, koji očekuju audijenciju kod kraljice. Ove prostorije bile su u upotrebi pre nego što je izgrađen veliki hol. U doba Katarine Velike, treće predsoblje pretvoreno je u salu za bilijar, jer je tada ova igra bila izuzetno popularna. Ove prostorije poznate su i kao „niz zlatnih vrata“, jer se prostorije nadovezuju jedna na drugu, u dužini od 300 metara. (Foto: www.pinterest.com)

 

katarinin_park

Katarinin park, sastoji se iz dva dela: „stare bašte“ i „pejzaža“, odnosno Engleskog parka. Staru baštu je počeo da pravi sam Petar I, dok ga je u potpunosti preuredila i dala mu pravi sjaj Katarina II. Prekrasne i nepregledne aleje, jezerca, fontana, tursko kupatilo i paviljoni su samo deo parka, koji morate obići kako biste spoznali svu njegovu lepotu i istoriju koju čuva. (Foto: www.saint-petersburg.com)

 

viteska_dvorana_za_rucavanje

Viteška soba za ručavanje nalazi se iza Velike galerije, i nije previše velika prostorija, ali dubinu joj daje mnoštvo ogledala i lažni prozori. Enterijer je u znaku baroka i pozlaćenih ornamenata. Nakon restauracije iz 1860. godine, kada su rezbarije bile posrebrene, ova prostorija bila je poznata kao Srebrna sala za ručavanje. U posleratnoj obnovi, ponovo je dobila svoje zlatne nijanse. U doba Katarine II, ova prostorija je služila za okupljanje društva koje je bilo najbliže carici.  (Foto: eng.tzar.ru)

 

hol_sa_slikama

Hol sa slikama, najveći salon Katarinine palate, smešten je odmah do sobe od ćilibara. Prostire se na 180 metara kvadratnih, a tokom XVIII veka korišćen je za diplomatske prijeme i audijencije. Većina iz kolekcije slika ovog dvorca, koji, kao da je osmišljen u nekoj ruskoj bajci, nalazi se upravo u ovom holu. Tokom II Svetskog rata, ova prostorija je potpuno uništena, ali srećom od 130 slika, spašeno je i ostalo čitavo čak 114. 16 platna, koja su nedostajala, dopremljena su iz muzeja Ermitaž. (Foto: commons.wikimedia.org)

 

zubov_krilo

Čuveno “Zubov” krilo dvorca, koje je dobilo ime po jednom miljeniku Katarine Velike, na svom drugom spratu krilo je private odaje carice Katarine II. 1841. godine ove prostorije počinje da koristi Katarinin unuk Aleksandar I i njegova supruga Marija Aleksandrovna. U doba Katarinine vladavine, ove prostorije su koristili i njeni miljenici, pre svih Grigorije Potemkin, a onda i Mamonov, Lanski i Zubov.  (Foto: www.pinterest.com

 

spavaca_soba

Spavaća soba je prostrana prostorija sa dvoja vrata, udubljenjima u zidovima, velikim prozorima i kaminom, a posebno je dizajnirana za potrebe velike vojvotkinje Natalije Aleksejevne, da bi posle bila prerađena i data drugoj supruzi caričinog sina Pavla, Mariji Fjodorovnoj. Kao i druge, i ova soba ukrašena je muralima na temu drevne Pompeje.  (Foto: www.flickr.com)

 

dvorska_kapela

U sklopu ove velelepne palate, nalazi se i crkva Uskrsnuća. Bez obzira što je pretrpela dva velika požara i ratno razaranje, horska galerija, ostala je gotovo netaknuta. Unutrašnjost zasenjuje freskama, korintskim stubovima, bistama anđela i ornamentima. Od 97 postojećih ikona, od krađe su sačuvane samo 3, a crkva je pripremljena za restauraciju.

(Foto: www.petersburg-bridges.com)

Uvodna fotografija: www.wallpapers13.com