Kada je u trećoj deceniji veka koji je ostao za nama, svetlost dana ugledala prva bela čokolada, to je predstavljalo planetarnu senzaciju. Opšte je prihvaćena i već, još malo pa čitav vek, u njenom karakterističnom ukusu uživaju milioni sladokusaca širom sveta.

No, godina za nama donela je „Rubi“ (eng. Ruby), čokoladu koja je ime dobila po vrsti kakaa iz koje se dobija. Rubi može da stane rame uz rame sa crnom i belom čokoladom.

I kakva je Rubi? Pa, mišljenja su podeljena i levitiraju od oduševljenja do negodovanja. No, ono što fascinira jeste činjenica da je novonastala čokolada ROZE boje.

 

Foto: inhabitat.com

Foto: inhabitat.com

Dakle, na slici je potpuno nova čokolada, koja je dobijena, verovali ili ne, prirodnim putem, ne sadrži dodatne boje, niti bobičasto voće.

 

Foto: archipanic.com

Foto: archipanic.com

Jedan od najvećih svetskih proizvođača čokolada, čuveni „Barry Callebaut“ je 05. septembra 2017. godine, u Šangaju, predstavio ono što je svet upoznao kao novu vrstu čokolade.

 

Foto: colourware.org

Foto: colourware.org

Ako vas zanima kakvog je ona ukusa, teško da možemo da vam objasnimo, jer kažu da ona nije ni gorka, ni mlečna, ni slatka, što znači da jedino preostaje da je probamo, mljac.

Foto: pazarlamasyon.com

Foto: pazarlamasyon.com

Kako navode njeni tvorci, osećaj koji izaziva ovaj ukus nije klasičan čokoladni ukus, podseća na voćni i kremasti sadržaj.

 

Foto: news.psu.edu

Foto: news.psu.edu

Zrna kakaa koja su upotrebljena za ovu vrstu čokolade sakupljane su iz različitih regija u kojima se ova biljka uzgaja, pa otuda i ružičasti tonovi, koji nisu dobijeni dodavanjem veštačkih boja.

 

Foto: chocolatrasonline.com.br

Foto: chocolatrasonline.com.br

U spravljanju ovog slatkiša učestvovao je i čuveni „Jacobs“ Univerzitet u Bremenu (Bremen), u Nemačkoj.

 

Foto: food24.com

Foto: food24.com

U fabrici čokolade smatraju da će Rubi biti proizvod tražen na tržištu i da će svoje mesto naći pogotovo među mlađim generacijama koje se lakše prepuštaju čarima hedonizma.

 

Foto: howsweeteats.com

Foto: howsweeteats.com

Bilo je potrebno čak 13 godina predanog rada kako bi se dobio novi ukus i da, kako stručnjaci kažu, pronađu način da se iz ove posebne vrste kakaa izvuče ono najbolje za ovu čokoladu.

 

Foto: community.com.ua

Foto: community.com.ua

Oni koji su imali to zadovoljstvo da degustiraju ovu čokoladu kažu da je po malo gorka, ali ne „čokoladno“ gorka. Još uvek je nema u slobodnoj prodaji, ali smatra se da bi trebalo uskoro da se nađe na rafovima širom sveta.

 

Foto: howsweeteats.com

Foto: howsweeteats.com

Naravno, tačan recept ove čokolade ostao je dobro čuvana tajna.

Naslovna fotografija: insidehook.com