Donosi momentalno olakšanje, ponekad i blaženi osmeh. U proseku, čovek dnevno 10, do 20 puta ispušta gasove, bez obzira na pol, starost i vaspitanje. Ukoliko se dogodi na javnom mestu, može nas naterati da se postidimo i posramimo kao nikada u životu, ali to je ipak, jedan od najprirodnijih procesa koje vrši naš organizam. Sve što do sada niste znali, a zabavno je na ovu temu, mi smo pripremili za vas.

 

Foto: matookerepublic.com

Foto: matookerepublic.com

Ako vas je interesovalo ko češće ispušta gasove, muškarci ili žene, studija koja je sprovedena na jednom američkom naučnom institutu kaže muškarci, s tim što žene imaju gasove intenzivnijih mirisa.

 

Foto: sciencing.com

Foto: sciencing.com

Sokovi, a posebno oni gazirani, kao i žvakaće gume doprinose da se ispuštanje gasova poveća za čak 30%!

 

Foto: tomtunguz.com

Foto: tomtunguz.com

Brzina ispuštenog gasa koji je prethodno zadržavan u crevima može da iznosi i neverovatnih 10 m/s.

 

Foto: wikihow.com

Foto: wikihow.com

Nepisano pravilo kaže: kada ste u društvu, a ne možete da izdržite već morate da ispustite gas, što ste više stegnuti i u grču, to će ispuštanje gasa biti glasnije i upadljivije.

 

Foto: wnews.world

Foto: wnews.world

Zbog same koncentracije jedinjenja po imenu vodonik – sulfid, koji je u ženskom organizmu više skoncentrisan nego u muškom ženski gasovi mogu biti daleko neprijatnijeg mirisa.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Čovek dnevno, svesno ili nesvesno, ispusti onoliko gasa koliko je potrebno da bi se naduvao jedan prosečni balon.

 

Foto: dribbble.com

Foto: dribbble.com

Naučnici tvrde da je 99% gasa koji ispuštamo bez mirisa, a da je samo jedinjenje koje čini 1% odgovorno za neprijatan miris koji osećamo.

 

Foto: toptenz.net

Foto: toptenz.net

Da, i to je istina, gas koji ispuštaju ljudi jeste zapaljiv, samo nemojte ništa neprimereno da pokušavate kod kuće sada kada ovo znate.

 

Foto: solvingtheibspuzzle.com

Foto: solvingtheibspuzzle.com

Zadržavanje gasova u sebi jeste prilično neprijatno, ali svakako nije opasno i jedino što može izazvati jesu neprijatni grčevi.

 

Foto: scitrition.com

Foto: scitrition.com

Pored mesa, karfiola, brokolija i mahunastih plodova, fruktoza takođe u velikoj meri stvara gasove, tako da, i što se tiče voća, budite oprezni, ili ga jedite kada niste u društvu.

Naslovna fotografija: ThoughtCo