Turizam i ugostiteljstvo su, očekivano, najrazvijenije privredne grane. Havaji ne praktikuju pomeranje sata na letnje vreme. Osim plaža sa belim i crnim peskom, postoje i one sa žutim, crvenim i zelenim. Glavno ostrvo havajskog arhipelaga je Veliko ostrvo, na kome počiva najveći aktivni vulkan na svetu po imenu Mauna Lao, koji je kontinuirano aktivan već 30 godina. Kao i svi ostali i Havaji muče svoje muke, međutim, posmatrani sa strane, izgledaju kao pravi raj na zemlji.

 

havajski_alfabet

Foto: Kona Boys

Havajski alfabet ima samo 13 slova. Bitnu razliku pri pisanju čini apostrof, koji se naziva -okina-, a koji čini da reč dobije potpuno drugačije značenje. Recimo, „moa“ znači kokoška, a „mo’a“ znači kuvano.

 

zemljotres

Foto: Hawaiian Volcano Observatory

Najveći zemljotres koji je pogodio ovaj arhipelag, dogodio se davne 1868. godine, a posledice se i dalje sagledavaju i analiziraju zbog ukupne nestabilnosti s obzirom da su Havaji ostrva vulkanskog porekla.

 

zabranjeno

Foto:Newer Posts

 

Zanimljivo je da je nelegalno na Havajima čuvati hrčka, kao kućnog ljubimca.

 

kafa

Foto: Eat Tomorrow

Ovo je jedina zemlja u sastavu Sjedinjenih Američkih Država, u kojoj se uzgajaju kafa, vanila i kakao.

 

mungosi

Foto: Findpik.com

Mungosi su donešeni na Havaje 1883. godine, kako bi suzbili najezdu pacova koja je zadesila ovo ostrvo. Ono o čemu se nije vodilo računa je to da su mungosi dnevne, a pacovi noćne životinje, te su Havaji umesto jednog sada mučila dva invazivna problema.

 

ananas

Foto: Tiny Pinnaple

Pre nego što je došlo do čuvene „Kolumbijske razmene“, na havajima niko nije znao šta je to Ananas, kao što Italijani nisu znali za paradajz, Švajcarci za čokoladu, a za narandže na Floridi.

 

obama

Foto: Hawaii

Sada već odlazeći predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama (Barack Obama), rođen je u glavnom gradu po imenu Honolulu, što ga čini prvim predsednikom kome je ovaj grad rodno mesto.

 

beskucnici

Foto: starbulletin.com

U cilju pokušaja borbe protiv beskućnika, koji se pokazao kao rastući problem, vlasti Havaja su, tokom 2014. godine izdale objašnjenje da će država kupiti kartu u jednom pravcu za svakoga ko se smatra beskućnikom, a ko poželi da se vrati u zemlju iz koje je došao.

 

najizolovaniji_arhipelag

Foto: Pinterest

Tretira se kao najizolovaniji arhipelag na svetu, jer se površina od 4.000 kvadratnih kilometara okeanske mase, prostire između njih i Severne Amerike, kao najbliže kontinentalne celine.

 

havai

Foto: Social Security

Gledano pojedinačno, Havaji su jedina zemlja u sastavu SAD-a, u kojoj je većinsko stanovništvo, oko 58%, azijsko-američkog porekla.

Naslovna fotografija: www.aimforawesome.com