Kada je sagraen i pušten u promet, „Golden Gejt“ (Golden Gate), bio je najduži viseći most na svetu. I danas je svakako impozantna konstrukcija, dugačka 2.737 metara. Po njemu je San Francisko najviše prepoznatljiv. Takođe je i vrlo popularno mesto koje turisti iz celog sveta posećuju, a dnevno preko njega protutnji oko 110.000 vozila. Visok je impozantnih 227 metara, a širok čak 27 metara.

 

zabava_nedelju_dana

Foto: Reddit

Kada je označen kao upotrebljiv i otvoren za upotrebu, 27. maja 1937. godine, narodno slavlje povodom toga, trajalo je čak nedelju dana.

 

Ovaj most koristi najveće kablove koji su ikada napravljeni za neki most, a ima ih toliko da bi Zemlja komotno mogla tri puta da se okruži njima, prateći liniju Ekvatora.

 

nudisticka_plaza

Foto:FactSlides

Manje – više tačno ispod ovog fascinantnog mosta, nalazi se plaža i to nudistička.

samoubistva

Foto: People

 

U proseku, na svake dve nedelje, po jedna osoba, skačući sa ovog mosta, izvrši samoubistvo. Podaci kažu da 2% od onih koji skoče sa mosta u pokušaju da oduzmu sebi život, ustvari prežive.

Boja, kojom je premazan ceo most ima posebno ime i zove se „Internacionalna narandžasta“ (International orange) boja.

 

ponovna_gradnja_skupa

Foto: The Digital Story

Kada bi se današnje doba ponovo gradio identičan most, ukupni troškovi do samog završetka iznosili bi 2,1 milijarde američkih dolara.

 

pre_mosta_brodic

Foto: Lifebuzz.com

Pre nego što je sagrađen most, jedina veza San Franciska sa okrugom Marin, bio je jedan mali čamac (brodić), koji je prevozio ljude sa jedne obale na drugu.

 

spojnice

Foto: cameralabs.org

Duž čitavog mosta, izračunato je da postoji čak 1 milion i 200.000 spojnica.

skocio-sa_mosta

Foto: Fashioncommunion.com

Osnivač svetski poznate linije ženskog donjeg veša pod nazivom „Victoria’s Secret“, Roj Rejmond (Roy Raymond), ubio se skočivši upravo sa Golden Gejta 1993. godine.

 

golden_gejt_naslovna

Foto: Museum of the City

Svoje ime, most je dobio po tesnacu koji deli San Francisko od Tihog okeana, a koji nosi taj naziv od 1846. godine.

Naslovna fotografija: Wallpapers