“Raj na zemlji” svakako postoji. To potvrđuju egzotiči predeli naše prelepe planete. Neke od najlepših svetskih plaža dugačke su više desetina kilometara.

Po oceni turista plaža Grejs Bej u Karipskom moru je novi svetski hit, kada je u pitanju izbor najboljih plaža, a rang-listu pravili su turisti, korisnici Trip advajzora.

Nakon dve godine trona prema Trip advajzoru, najbolje rangirana plaža na svetu, Baja do Sančo u Brazilu, “izgubila” je bitku od neverovatnog mesta na ostrvima u Karipskom moru. Najbolje svetske plaže su odabrane na osnovu kvaliteta i kvantiteta ponude za goste i ocene plaže u periodu od godinu dana.

Pored svoje globalne liste najboljih plaža, Trip advajzor takođe je napravio listu najviše nagrađivanih plaža u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Africi, Aziji, Australiji, na Karibima, Centralnoj Americi, Južnoj Americi, Južnom Pacifiku i Evropi.

Najboljom plažom u SAD proglažena je plaža Klirveder na Floridi, dok je u Evropi najbolja plaža Iljetes u Španiji. Najbolje mesto u Aziji je plaža Ngpali u Mijanmaru.

Najbolje svetske plaže:

  1. Grejs Bej – Turks i Kaikos
  2. Baia do Sančo – Fernando de Noronha, Brazil
  3. Plaja Paraiso – Cajo Largo, Kuba
  4. Anse Lazio – Praslin ostrvo, Sejšeli
  5. Cajo de Agua – Los Rokues National Park, Venecuela
  6. Flamenko plaža – Kulebra, Portoriko
  7. Plaža Ses Iljetes – Formentera, Španija
  8. Ngapali plaža – Ngapali, Mijanmar
  9. Vest Bej – Bej ostrva, Honduras
  10. Nacpan – El Nido, Filipini

Izvor: b92.net