Prevedeno na naš jezik, to je „zemlja crnaca“, a ustvari, mi bismo rekli zemlja u kojoj caruje morski raj. Nepregledne plantaže manga, ananasa i banana pružaju se širom i duž celog ostrva. Kada bismo morali jednom rečju da opišemo ovo mesto, bila bi to jedina moguća reč – egzotika. Sakriven Indijskim okeanom od znatiželjnih pogleda, pravi je biser smešten tik uz istočnu obalu Afrike. Ako mislite da je suviše daleko, prevarili ste se. Mi smo vam pod noge doneli topli i magični Zanzibar, a vaše je samo da gledate i uživate.

 

Foto: zanzibar-city-infos.com

Foto: zanzibar-city-infos.com

Glavni, a ujedno i jedini grad na ovom rajskom ostrvu je istoimeni Zanzibar.

 

Foto: liciousadventure.com

Foto: liciousadventure.com

Za razliku od današnjih dana, kada turisti iz celog sveta hrle na ovo ostrvo da se odmore, nekada je Zanzibar bio tajno odmaralište bogatih, u koje su odlazili nakon lova po afričkim safarijima.

 

Foto: silversea.com

Foto: silversea.com

Zanzibar je jedan od najpoznatijih izvoznika egzotičnih začina, među kojima prednjače karanfilić, biber, đumbir i muskatni oraščić. Tokom XIX veka, skoro sav karanfilić na svetskom tržištu poticao je sa ovog ostrva, čija nadmorska visina ne prelazi 125 metara.

 

Foto: colourbox.com

Foto: colourbox.com

„Stoun taun“ je stari deo grada Zanzibara inače kulturno i istorijsko središte ovog grada, koji se gotovo ni malo nije izmenio poslednjih 200 godina. Prepoznatljiv je po specifičnom lavirintu uskih ulica punih šarenih bazara, prelepih drvenih vrata, kojih ima preko 500, a sve do jedne su izrađene ručno.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Ovo je inače bilo mesto poznato kao najveća pijaca robova u Africi, na kojoj se gošišnje preprodavalo čak 27.000 robova. Zatvorena je tek pre 200 godina.

 

Foto: thingu.com

Foto: thingu.com

U samom centru ostrva nalzi se šuma po imenu Džozani (Jozani), koja se prostire na oko 5.000 hektara. Ovo je jedino mesto na ostrvu gde se može videti šuma, pa zato i nosi status nacionalnog parka.

 

Foto: afrikaanseschool.nl

Foto: afrikaanseschool.nl

Zvaničan jezik je svahili, kao i u ostatku istočne Afrike, koja se smatra postojbinom ovog jezika. Takođe, govori se i engleskim jezikom, koji se uči u školama.

 

Foto: zancos.co.tz

Foto: zancos.co.tz

Svako selo je kao posebno pleme, u kome postoji poglavica, koji se bavi svim bitnim pitanjima za to selo. Sve probleme i nesuglasice bi se rešavale u plemenu, pa ako ne bi moglo da se postigne rešenje, onda bi se obraćalo policiji tek.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Inače, Zanzibar je prva zemlja Afrike u koju je došao televizor u boji, i to 1973. godini.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Najkraći rat u istoriji vođen je upravo na Zanzibaru i vodio se, precizno, između 38 i 48 minuta, a vodio se između Ujedinjenog Kraljevstva i zanzibarskog sultanate, 27. avgusta 1896. godine.

Naslovna fotografija: Mutua Matheka