Beskrajne plaže, planinski pejzaži koji deluju kao naslikani, seoska idila, moderni gradovi od betona i asfalta prepuni ljudi, najlepši parkovi, netaknute šume, plovidba prekookeanskim brodovima, uopšte rečeno, život. Udoban, ušuškan, koji podrazumeva drage ljude, sitnice na koje smo navikli, omiljeni auto, kafu sa više šlaga, play listu koju stalno vraćamo na „repeat“… E, postoje mesta na svetu gde ništa od pomenutog nema, gde sve što je lepo ne može da ostane, bilo zato što je priroda tako odlučila, bilo zato što je čovek tako rešio. Postoje mesta na kojima caruje strah i teror. To su najstrašnija mesta na Zemlji i mi ih vam ovom prilikom predstavljamo.

 

Foto: pixelizam.com

Foto: pixelizam.com

Danakliska pustinja u Eritreji, u Africi. Zbog ekstremnih temperatura, za koje nije retkost da prevale 50-i podeljak na celzijusovoj skali, ali i zbog učestale vulkanske aktivnosti, te otrovnih gasova koje oni ispuštaju, ova pustinja smatra se jednim od najekstremnijih mesta na Zemlji, prepunog opasnostima. Ipak, ovo mesto privlači brojne turiste baš zbog svojih „paklenih“ karakteristika, kojima je najstrožije zabranjen pristup bez iskusnog vodiča.

 

Foto: tripadvisor.com

Foto: tripadvisor.com

Napulj u Italiji. Možda na prvi pogled zvuči nelogično, ali da, ovaj bajkoviti italijanski gradić predstavlja pravu tempiranu bombu jer, okružen vulkanima, konstantnostrahuje od erupcija, koje mogu biti pogubne po čitavu populaciju, ali i sam grad.

 

Foto: cruisemapper.com

Foto: cruisemapper.com

Masejo u Brazilu. Ovaj lepi brazilski primorski grad se još lokalno naziva i „centrala smrti“, jer prosek kaže da se na 100.000 stanovnika događa 135 ubistava.

 

Foto: lonelyplanet.com

Foto: lonelyplanet.com

Gvatemala. Iako deluje rajski podatak da je ovo zemlja koja se proteže između Tihog okeana i Karipskog mora, situacija je ipak malo drugačija. Serije prirodnih katastrofa kao što su klizišta, uragani i zemljotresi ustvari vladaju ovim prostorom, pa je tako samo u 2005-oj godini zabeleženo čak 900 aktivnih klizišta, koja su gutala čitava naselja.

 

Foto: chicagonow.com

Foto: chicagonow.com

Istambul, Turska. Jedan od istorijski, kulturno i arhitektonski najvažnijih i najbogatijih gradova na svetu, geolozi međusobno nazivaju i bombom koja kuca, ili čak katastrofom koja čeka da se dogodi. Zašto? Čitava populacija živi u severnoanadolijskom rasedu, koji je naučnicima poznat kao svetski epi centar potencijalnih razornih zemljotresa. Dakle, ako bi se jedan takav dogodio kao što se prognozira u bliskoj budućnosti, posledice i šteta bi bili nemerljivi.

 

Foto: feel-planet.com

Foto: feel-planet.com

Norveška. U ovoj severnoj zemlji fjordova i zime, nalazi se jedan uzani moreuz, po imenu Saltstraumen, a razlikuje se od svih drugih po tome što kroz njega prolazi najbrža morska struja na Zemlji, koja pravi opasne, brze i duboke virove. Obilazak je dozvoljen, ali samo sa posebnim brodovima.

 

Foto: tripadvisor.com

Foto: tripadvisor.com

Maldivi. Verovali ili ne, ovo je jedno od najugroženijih tačaka na svetu zbog dramatično brzog porasta nivoa mora. Ovo je ujedno i najniža kopnena celina na svetu, čija je najviša tačka smeštena na 2,4 metra.

 

Foto: mg.co.za

Foto: mg.co.za

Mogadiš, u Somaliji. Glavni grad Somalije bije beskrajnu bitku sa sukobima čiji su vinovnici vojne snage, zbog kojih ovaj grad nikada ne miruje. Svaki prilaz gradu se ne preporučuje ni u kom slučaju, jer su bombaški napadi, pucnjava i teror svakodnevne pojave.

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Rased San Andreas u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države. Ovo je mesto spajanja, a možda i razdvajanja severnoameričke i pacifičke geološke ploče. Pored ovog monstruoznog raseda, koji nas neprestano podseća na neukrotivu silu planete Zemlje, postoje i dva manja raseda San Gabrijel i San Hasinto. U ovom predelu beleže se izuzetno jake seizmičke aktivnosti, koje se mere sa 8 stepeni po Rihterovoj skali.

 

Foto: kronoki.org

Foto: kronoki.org

„Dolina smrti“ na poluostrvu Kamčatka, u Rusiji. Ovaj ruski biser, poznat po svojim prirodnim i nedotaknutim lepotama, krije u sebi i mesto, koje nosi zlokobno ime – Dolina smrti. Oni koji poznaju ove prostore, izbegavaju je u širokom luku, jer predstavlja opasnost za sve žive organizme, zbog izuzetno visoke koncentracije otrovnih gasova, zbog kojih biljke i životinje brzo umiru, dok čovek može pretrpeti ozbiljne zdravstvene komplikacije i probleme.