Drugi naziv za Mont Everest je „Čomolungma“. Kada se popnete bukvalno na vrh sveta, stojite na 8.848 metara nadmorske visine i osećaj da bi se razumeo, mora da se doživi. Iako opasan, nepristupačan i zahtevan podvig, od 1953. godine, kada je ljudska noga prvi put dotakla ovaj vrh, skoro 5.000 ljudi usudilo se da se zaputi na najviši vrh Himalaja i sveta.

pauk_skakac

Foto: Kate New Plymouth

Mali crni pauk skakač, čiji latinski naziv glasi „Euophryis omnisuperstes“ pronađen je na visini od 6.700 metara, u svom prirodnom staništu, što je najveća zabeležena visina na kojoj obitava neki živi stvor, a da nije mikroorganizam.

djubre

Foto: news.mastakongo.com

Nosi i epitet najprljavije planine na svetu, koja osim više od 200 tela mrtvih alpinista koji služe u svrhu orijentacije, ima i preko 50 tona đubreta, koje za sobom ostavljaju neodgovorni alpinisti i turisti.

65000_dolara

Foto: Tunisiens de France

Ukoliko odlučite da baš vi osvojite Čomolungmu, i pogledate svet iz potpuno drugačije perspektive, ta avantura će vas koštati 65.000 američkih dolara.

biciklom_na_everest

Foto: outsideonline.com

Zabeleženo je i da je jedan muškarac biciklom prevalio put od Švedske do Mont Everesta. Takođe je zabeleženo da je upravo na biciklu pokušao da se popne do samog vrha, međutim zbog okolnosti odustao je samo 91 metar pre vrha.

sirenje_vrha

Foto: International Business Times

Pomeranje tektonskih ploča ovog područja, svake godine učini da Mont Everest „poraste“ za 4 milimetra, a istovremeno se proširi i ka severoistoku.

dzordan_romero

Foto: The Christian Science Monitor

Najmlađa osoba koja je „dogurala“ do vrha je američki trinaestogodišnjak Džordan Romero (Jordan Romero), a najstariji penjač je osamdesetogodišnjak po imenu Juičio Miura, poreklom iz Japana.

paraglajder

Foto: rltgo.com

U 2011-oj godini, dva muškarca su odlučila da se paraglajdingom spuste sa vrha, umesto da se spuštaju peške, što bi bilo opasno i trajalo bi tri dana. Ova dva letača, spustila su se u obližnje selo u roku od 42 minuta.

mont_everest

Foto: newssenterainment.info

Zabeleženo je i jedno venčanje na vrhu planine. Naime, jedan par iz Nepala odabrao je krov sveta da baš tamo izgovori „da“.

indijka_mont_everest

Foto: Sayfty

Žena iz Indije, koja je izgubila jednu nogu u nesreći kada je izbačena iz voza u pokretu, postala je prva hendikepirana osoba, koja se popela na vrh i to 2013. godine.

mont_everest_bio_morsko_dno

Foto: news.mastakongo.com

Kamenje sa samog vrha, koji je, da pocetimo na skoro 8.500 metara, pripada grupi morskog krečnjaka i za njega se tvrdi da je pre 450 miliona godina obitavao na morskom dnu.

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders