Postoje mesta na svetu, koja je moguće opisati jednom jedinom rečju, a to je – spektakularno! Istorijski, teritorijalni, ali pre svega rekli bismo duhovni značaj ovog mesta, koje se ukorenilo u civilizaciji, apsolutno je nezamenljiv. Misterija, daljina, osećaj neke druge dimenzije, sve to je učinilo Tibet jednim od najsprecifičnijih mesta na svetu. Pošto smo gotovo sigurni da ga niste do sada posetili, odlučili smo da vam ga predstavimo na način na koji ne bi ni jedan turistički vodič. Vežite se… Polećemo.

 

Foto: paysages.photos

Foto: paysages.photos

O Tibetu se jako malo zna pre VII veka nove ere, pa je taj period obavijen mnoštvom mitova, bajki i legenda, jer ne postoje nikakvi pouzdani istorijski izvori.

 

Foto: portalmladi.com

Foto: portalmladi.com

Tibetanska visoravan je najviša visoravan na svetu, čija je prosečna nadmorska visina 4.900 metara. Najviši vrh sveta Mont Everest nalazi se na samoj granici između Nepala i Tibeta.

 

Foto: nepalecotrekking.com

Foto: nepalecotrekking.com

Sve do 1980. godine, posete turista ovom delu sveta nisu bile dozvoljene, što je dodatno mistifikovalo ovo mesto. Neki predeli Tibeta i danas su zabranjeni strancima i turistima.

 

Foto: tibettravel.org

Foto: tibettravel.org

Ovo je najmanje naseljena oblast zemlje zmajeva, Kine, u najvećoj meri zbog nepristupačnosti terena i visoke nadmorske visine. Planinski lanci koji okružuju ovu visoravan prave prirodnu barijeru izmeu Tibeta i ostatka sveta.

 

Foto: tibet.net

Foto: tibet.net

Ono što je važno da znamo kada Tibet i budizam pominjemo u istom kontekstu, jeste da to tamo nije samo religijski pravac, već i način života. Pregršt mesta koje smatraju svetim, kao i sama priroda, koju posebno čuvaju čine ovo mesto gotovo neverovatnim.

 

Foto: tibettravel.org

Foto: tibettravel.org

Ono što malo ko zna, jeste interesantan podatak da je 47% sveta direktno zavisno od sveže pijaće vode, koja dolazi iz planinskih tokova oko Tibeta, koji su ujedno i izvori mnogih azijskih reka.

 

Foto: indigenouspeople.ne

Foto: indigenouspeople.ne

Narod Tibeta može se opisati kao veseo i razdragan, te su Tibetanci nadaleko čuveni po svojim plesovima oko vatre, uz muziku koju stvaraju svojim narodnim, ručno raenim instrumentima.

 

Foto: pandotrip.com

Foto: pandotrip.com

Tibetanci veruju da njihovo najpoznatije jezero Jamdok (Yamdrok) ima izuzetan duhovni značaj, pa mnogi hodočasnici dolaze upravo ovde kada imaju neku važnu odluku da donesu, jer veruju da tirkizna voda krije izvor mudrosti.

 

Foto: myeveresttrip.com

Foto: myeveresttrip.com

Prestonica Tibeta je grad Lasa, koji leži na preko 4.000 metara nadmorske visine, što ga čini jednim od najviših naseljenih gradova na svetu. Ovaj grad je oduvek bio centar svih većih dešavanja ove regije, a veruje se da ga je osnovao i tvorac prve tibetanske države, kralj Gampo. Kasnije, dodatno dobija na značaju jer postaje sedište dalaj – lama.

 

Foto: 7-themes.com

Foto: 7-themes.com

Školovanje koje na ovom mestu dobijaju oni koji se odluče na ovakav korak, pre svega je rigorozno i temeljno, a traje ukupno 20 godina. Tokom dve decenije, proučava se logika, etika, kosmologija, epistemologija i filozofija, a nakon završenog obrazovanja, monasi koji su se posebno istakli dobijaju zvanje „laram geša“, što znači doktor filozofije. Za razliku od modernog zapadnog sveta, ovde se religija i filozofija duboko meusobno prožimaju.

Naslovna fotografija: Wallpaper Better