Danilo Kiš, rođen 22. februara 1935. godine, od oca, mađarskog Jevrejina, Eduarda i majke Milice, Crnogorke, bio je srpski književnik i dopisni član SANU-a. Pročitajte činjenice o njegovom životu.

  1. Danilo Kiš je upisao Filozofski fakultet 1954. godine, a završio ga je PRVI u generaciji 1958. godine. Studirao je opštu književnost.

dk1

  1. Roman „Peščanik“ je objavljen 1972. godine i za taj roman je dobio NIN-ovu nagradu, koju je nekoliko godina kasnije VRATIO.
  1. Američki PEN mu je 1989. godine dodelio nagradu Bruno Schulz Prize.
  1. Godine 1959. prvi put u životu prelazi granicu, kod Sežane, na putu za Pariz.

4

  1. Od 1962. do 1964. godine je radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Strazburu, a kasnije u dva navrata, na Univerzitetima u Lilu i Bordou.
  1. U životu je voleo dve žene, prvu Mirjanu Miočinović koja mu je bila supruga, a kasnije, drugu, Paskal Delpeš (Pascale Delpech).
  1. Rak pluća su mu dijagnostikovali američki lekari.
  1. Borislav Pekić je zabeležio razgovor sa Kišom tokom njegove bolesti. Na pitanje da li ga nešto boli, Kiš je potvrdno odgovorio, a na pitanje šta ga boli, rekao je: “Život!”

8

  1. Iako je umro u Parizu, izjavio je da želi da bude sahranjen Beogradu, po pravoslavnom crkvenom ritualu, bez govora. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, 15. oktobra.

tacka-9

  1. Mark Tompson je napisao knjigu “Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu” i za nju je dobio nagradu “Lora Šenon za savremene evropske studije”, 2016. godine.

 

Slike: Wikimedia.commons, Flickr