Nesvakidašnje telesne karakteristike, zakržljala ili enormna krila, stajanje na jednoj nozi, trčanje poput atletičara, čudan izbor hrane, oblici kljunova koji liče pre na neko oružje ili čudan predmet, perje poput najmekše dlake… Sve to, i mnogo više, imaju ptice, koje bismo mogli da okarakterišemo jednim zajedničkim opisnim pridevom – čudne. Zbog nekih nam se učini da i dalje negde duboko u nekoj prašumi ipak postoji park iz doba Jure, a neke bismo poslednje okarakterisali prosto kao ptice. U moru neobičnih i zaista posebnih izdvojili smo 10, koje po mnogo čemu prednjače u svojoj posebnosti, pa ako ste raspoloženi, pozivamo vas da se zajedno čudimo i divimo stvaralačkim sposobnostima prirode.

 

Foto: neotropical.birds.cornell.edu

Foto: neotropical.birds.cornell.edu

Ptica – kišobran. Karakteristična kresta na glavi, koja zaista podseća na kišobran i dugačka pera u obliku šiblja, prosečne dužine oko 35 santimetra, koja vise sa grudi, zaista čine ovu pticu i više nego neobičnom. Naseljavaju vlažne predele Kolumbije (Colombia) i Ekvadora (Ecuador).

 

Foto: novi.ba

Foto: novi.ba

Cipelokljuna roda. Ova ptica koja izgleda kao praistorijsko biće, svoje ime je dobila jer joj kljun bukvalno liči na tradicionalnu holandsku klompu. Teži između 4 i 8 kilograma, može da poraste oko 1,5 metara, a živi u toplom Sudanu.

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Marabu roda. Zvanično, ova ptica se smatra najružnijom na svetu. Mi je ne bismo baš tako okarakterisali. Bez obzira na ćelavo teme, dugačak kljun i „vampirsku“ pojavu, odnosno spoljašnje crno dugačko perje koje podseća na plašt, treba reći da je ovo jedan rekorder sa najvećim rasponom krila na svetu od čak 3,7 metara.

 

Foto: ljubimci.telegraf.rs

Foto: ljubimci.telegraf.rs

Kljunorog, ptica nosorog. Jedna od čudnijih sa liste, duž gornje strane kljuna, pa sve do lobanje, ima izraslinu od keratina, koja se smatra podjednako, ako ne i vrednijom od slonovih kljova. Kilogram ovog dela tela ptice dostiže cenu od 5.500 eura, što je basnoslovno visoka cifra. Naseljava ostrva Borneo i Sumatru, a smatra se ugroženom vrstom.

 

Foto: fineartamerica.com

Foto: fineartamerica.com

Kolibri sa najdužim jezikom. Ova ptičica izgleda potpuno uobičajeno dok se ne „isplazi“ i ne otkrije jezik koji može biti i duplo duži od njenog tela. Jedini je ovakav primerak u svojoj vrsti, a naseljava predele Južne Amerike.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Izvanredna ptica iz raja. Da, ovo joj je pravo ime. Ono što karakteriše ovu pticu jeste kombinacija tirkiznog i crnog perja i karakterističan ples mužjaka, koji izvodi u sezoni parenja. Ženke ove ptice imaju perje crvenkasto braon boje i nešto su manje. Naseljava predele Nove Gvineje, na predelima čija visina varira između 1.600 i 2.300 metara.

 

Foto: opusteno.rs

Foto: opusteno.rs

Žabljousta ptica sa Šri Lanke. Samo ime kaže, podseća na žabu, ima sjajan sistem kamuflaže, a mnoge podseća na mudru sovu.

 

Foto: forum.krstarica.com

Foto: forum.krstarica.com

Uljašica, uljana ptica, ili guačaro. Izrazito su noćne ptice, a zbog zvukova koje ispuštaju u pećinama Trinidada, koji naseljavaju lokalno stanovništvo ih naziva „el diablotin“ – mali vrag.

 

Foto: khoahocphattrien.vn

Foto: khoahocphattrien.vn

Hoacin. Osim šarenog perja, nema ništa posebno čudno na spoljašnjem izgledu ove ptice. Ali… Stvar je u odurnom mirisu koji širi oko sebe, a koji je u vezi sa načinom na koji vari hranu. Endemska je vrsta i naseljava predele oko rečne delte reka Orinoko i Amazon.

 

Foto: svudapodji.com

Foto: svudapodji.com

Velika fregata. Impozantna ptica sa ostrva Galapagos, čiji mužjaci imaju jednu posebnu karakteristiku. Tokom sezone parenja, ove ptice pretežno crne boje, imaju karakterističnu kožicu koja im visi ispod kljuna a koju naduju tokom udvaranja. Vatrena crveno narandžasta boja privlači ženke poput magneta.

Naslovna fotografija: Strange Beaver