Imala je običaj da kaže da na sceni ne treba oponašati nikoga, već da, ako postoji urođeni talenat, treba biti prirodan i svoj. U pozorište je prvi put otičla kao 10-ogodišnja devojčica i momentalno se zaljubila u glumu. Njeno puno ime je Marija Rozalija Bela Rohel Frajnd i za sebe kaže da je oduvek bila čudna, na svoju ruku. O ovoj posebnoj, hrabroj, harizmatičnoj i vanserijski talentovanoj ženi postoji dosta stvari za koje nismo znali dok se nismo pozabavili njome izbliza. Istinska diva, dama i veliki borac, ovde pred vana i nama.

Rođena je u Zemunu, tadašnjoj Austrougarskoj, toplog 27. avgusta 1911. godine. Po sopstvenim rečima, detinjstvo je provela usamljena, tražeći sama sebi izvor zabave, a to je uglavnom bilo posmatranje mrava, od kojih je zamišljala da su glumci u pozorištu, a da je ona reditelj.

 

Foto: dnevno.rs

Foto: dnevno.rs

Jedan od najtežih trenutaka u njenom životu bio je svakako onaj u kome je pomislila da će pasti u ruke Gestapou. Taj događaj učinio je da od stresa za svega par trenutaka potpuno osedi. Jedna od komšinica, Smljka joj je pomogla, tako što je napravila diverziju pred nacistima, govoreći joj da je primljena u pančevačko pozorište.

 

Foto: glossy.espreso.rs

Foto: glossy.espreso.rs

Rahela, koja se u Žarkovu, gde se tada krila, predstavljala kao Ruža, shvatila je da je po sredi igra, pa je prihvatila, i na taj način spasla sebi glavu, jer je agenti nisu ni legitimisali. Odmah nakon toga napustila je Žarkovo i prebacila se u jedno potkrovlje u blizini današnje Cvetkove pijace, gde je sačekala oslobođenje Beograda. Od čitave njene porodice, ona je jedina preživela rat.

 

Foto: sinemanija.com

Foto: sinemanija.com

Jedno vreme je usavršavala glumu u Budimpešti, da bi se nakon toga vratila u novosadsko pozorište, gde je upoznala svog supruga Aleksandra Stojkovića, čiji rođeni brat je bio neprolazni Danilo Bata Stojković. Tada je promenila ime u Marija Stojković.

 

Foto: netfilm.tv

Foto: netfilm.tv

Godine 1972. zadesila ju je tragedija kada joj je iznenada preminuo suprug. Nakon toga se nikada nije preudala i promenila je ime pod kojim je svi znamo, Rahela Ferari.

 

Foto: bktvnews.com

Foto: bktvnews.com

Pre nego što je pauzirala zbog rata, uglavnom je dobijala uloge osobenih i ćudljivih ženskih likova, koji su joj dobro pristajali.

 

Foto: medias.rs

Foto: medias.rs

Van pozorišnih dasaka, ovu glumicu su opisivali kao vanserijsku osobu, neverovatne topline, ljudskosti i harizme. Iako nije imala svoju decu, decu svojih prijatelja i komšija je obožavala, pa je u njenom stanu u Bulevaru Revolucije uvek bio neko od dece. Posebno prijateljstvo vremenom je razvila sa Mirom Stupicom.

 

Foto: kolubarske.rs

Foto: kolubarske.rs

Posebnu prijateljsku bliskost razvila je i sa, u odnosu na nju, mladim glumcem Žarkom Lauševićem, sa kojim je do te mere bila bliska da je nju prvu pozvao kada mu se rodilo dete. Na njeno pitanje kako može da je zove tako kasno, on je odgovorio: „Vama sam prvo javio, pa Vi ste moja devojka“.

 

Foto: lisathatcher.com

Foto: lisathatcher.com

Glumica iz Almodovarovog filma „Vrati se“, prozvana je „španska Rahela Ferari“, a jedan pank bend iz Banja Luke je svom bendu dao ime upravo po njoj. „Srećna sam, osećam to kao dar, što nisam postala neki zagriženi babac“, prokomentarisala je kada je saznala.

 

Foto: seo-traffic-ranking.info

Foto: seo-traffic-ranking.info

Umrla je u Beogradu, 12. februara 1994. godine, a sahranjena je u Aleji Velikana, gde svoje mesto večnog počinka deli sa poznatim kolegom i dobrim prijateljem Stevom Žigonom, za koga se zna da je preživeo jedan od najgorih nacističkih koncentracionih logora „Dahau“ (Dachau).

Naslovna fotografija: kulturniheroj.com