Danas, dugački, lepi i modernim bojama nalakirani nokti smatraju se „must have“ kategorijom u modernom svetu žena. Boje, šare, i oblik diktiraju modni trendovi, ali ono što je neprolazno jesu uredni i zdravi nokti. Boja laka negde je označavala status u društvu, negde radost, a negde način da se iskaže raspoloženje. Predstavljamo vam deset činjenica o ovom modnom detalju, koje verovatno niste znali.

 

Foto: mentalfloss.com

Foto: mentalfloss.com

Neprolazni crveni lak ima tradiciju koja je ukorenjena još u Starom Egiptu. Pripadnice nižih društvenih slojeva, smele su da koriste lak u nežnim i neupadljivim bojama, dok se visoko društvo moglo prepoznati po, recimo, baš crvenom laku. Mada je to danas kliše, tamno crvenu nijansu ovog laka, proslavila je upravo Kleopatra, čiji su nokti bili obojeni u ovu boju.

 

Foto: lovethispic.com

Foto: lovethispic.com

Nastao je na prostoru današnje Kine, otprilike 3.000 godina pre nove ere. Za to vreme, u drevnoj Indiji, nokti su se bojili u sklopu slikanja po telu. Ovaj običaj, kasnije se proširio i na drevni Vavilon, gde je lak za nokte označavao položaj na društvenoj lestvici, ali samo muškaraca, jer žene nisu imale dozvolu da mažu nokte, tada.

 

Foto: thegrownetwork.com

Foto: thegrownetwork.com

Kasnije u sklopu razvoja tehnike bojenja noktiju, Kinezi su počeli da koriste latice cveća, kao što su ruže i orhideje, kako bi dobijali različite nijanse i boje. Takođe, u doba čuvene dinastije Ming, neki od dodataka bili su i pčelinje saće, belance i želatin.

 

Foto: nocarnofun.com

Foto: nocarnofun.com

Moderni lak za nokte koji današnje žene koriste je prerađeni lak, koji se koristi u automobilskoj industriji. Lak ovakvog sastava, ušao je u upotrebu 20-ih godina prošlog veka.

 

Foto: notjustalabel.com

Foto: notjustalabel.com

Inspirisana crvenom bojom automobila, šminkerka po imenu Mišel Menard (Michelle Menard), došla je na ideju da pored automobila i nokti mogu biti crveni i sjajni, pa je tu ideju prezentovala svom šefu Čarlsu Revsonu (Charles Revson). Tu ideju Revson je iskoristio i proradio sa svojom braćom, sa kojima je otvorio novu firmu pod dobro nam poznatim nazivom „Revlon“.  

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Crveni lak nije baš uvek bio odobravan u prošlosti. Tokom 50-ih godina prošlog veka, ova boja noktiju označavala je „izgubljene“ žene, odnosno one koje su imale problema sa zakonom i uopšte koje su odskakala od svakodnevnog klišea. Neke crkve su čak branile ženama da se na nedeljnoj službi pojavljuju sa nalakiranim noktima.

 

Foto: shop.azature.com

Foto: shop.azature.com

„Azature“ je ime najskupljeg laka na svetu, u kome se nalazi 265 karata pravog crnog dijamanta. Za bočicu dijamantskog laka, neophodno je izdvojiti oko 250.000 američkih dolara. Za njim ne zaostaje ni lak zlatne boje, koji u sebi sadrži 1.118 sitnih čestica pravih dijamanata, te noktima daje neponovljiv zlatni sjaj. Za bočicu ovog laka mogli biste kupiti kartu za put u svemir, ili četvorosobnu kuću u američkoj državi Indijani (Indiana).

 

Foto: homesthetics.net

Foto: homesthetics.net

Lak za nokte ne mora da služi samo mazanju noktiju. Ovaj proizvod, koji se može naći bukvalno u svim bojama koje vam mogu pasti na pamet, koristan je i za lepljenje koverata, čuvanje natpisa od razmazivanja, crtanje, čuvanje istrošenih štikli, sprečavanje oksidacije nakita koji nije od plemenitog metala, kao i za obeležavanje ključeva.

Foto: starrynail.com

Foto: starrynail.com

Koliko je popularno lakiranje noktiju, toliko je popularno i njihovo iscrtavanje. Tehniku crtanja po noktima, započele su drevne Inke, i u njihovim motivima dominirao je pretežno orao.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Psiholozi su došli na ideju da se pozabave i mazanjem noktiju, te su na ovu temu sproveli brojna ispitivanja. Zaključak istraživanja pokazao je da žene ne biraju nasumično boju laka, već da je taj izbor usko povezan sa duševnim, duhovnim i mentalnim stanjem, vrlo često, čak i podsvesno, te da boja laka na noktima može dosta reći o ženi, a da ona toga nije ni svesna.

Naslovna fotografija: scarves-outlet.com