Boje, osim toga što ulepšavaju svet, imaju i svoje simboličko značenje koje se interpretira na razne načine. Tako, za narode Evrope, crna boja predstavlja boju žalosti, dok istočni narodi žale uz belu boju. Boje imaju moć da nas podsete, razvesele, uplaše ili rastuže. Evo nekih uopštenih informacija o paleti od 10 boja koje smo izabrali za vas.

 

Ljubičasta

Izvedena boja kao kombinacija mirnoće plavih tonova i strastvene crvene. Smatra se „kraljevskom“ bojom koja simbolizuje plemenitost, ambicije i izobilje. Ako je predstavljena tamnijim tonovima, psiholozi tvrde da izaziva frustraciju i tugu. Zanimljivi podaci su ti, da je Ričard Vagner komponovao isključivo u sobi ljubičastih zidova, a da su za manje od 100 grama ljubičaste boje, robovi egipatske kraljice Kleopatre u vodu potapali čak 20.000 purpurnih puževa koji bi posle deset dana pustili ovu boju. Podseća nas i na magiju.

Bež

Može se okarakterisati kao kombinacija svetle braon i bele. Osobine bež boje su mirnoća i neutralnost. Neke kulture ovu boju smatraju tradicionalnom, pa one koji nose bež odeću doživljavaju kao pobožne i jednostavne ljude. Na paleti, smatra se najčešćom bojom pozadine, a kao boja zidova može stvoriti umirujuću atmosferu.

Zelena

Boja koja neizostavno podseća na prirodu, zdravlje i smirenje. Dobijena je mešanjem sunčano žute i ustaljene plave. Zelena boja ima veliku moć isceljenja, a maslinasta nijansa je simbol mira. U saobraćaju označava sigurnost.

Crna

Ovo je „ne-boja“ (nedostatak bilo kakvog svetla ili boje, mada se ipak ubraja u spektar), koja izaziva najrazličitije emocije jer je vezujemo kako za eleganciju, tako i za tugu, formalnost i moć. Za ljude koji vole crnu boju kaže se da odluke ne donose srcem već glavom. Crna u kombinaciji sa nekom od osnovnih boja kao što su žuta ili crvena ostavlja prilično upečatljiv i agresivan utisak.

Plava

Na paleti se definiše kao osnovna i hladna boja. Prva asocijacija na sve njene nijanse su nam more i nebo. Postoji studija koja kaže da plava boja smanjuje apetit, a povezuje se i sa inteligencijom i smirenošću. Ima mnogo nijansi, a možda najpoznatija je tzv. „royal blue“, na našim prostorima znana i kao „šerpa plava“.

Crvena

Ovu osnovnu boju možemo okarakterisati kao najtemperamentniju sa palete. Ona podstiče na akciju, podseća na strast i vatru i dokazano ubrzava rad srca i disanje. Za stare Rimljane ova boja je bila obeležje za početak ratnog sukoba, dok je u Južnoj Africi crvena boja žalosti. U saobraćaju crvena obavezuje na opreznost.

Žuta

Osnovna i prirodna, boja izvora života, sunca. U Francuskoj je simbol ljubomore, a inače je boja koja podiže raspoloženje, označava prolaznost i spontanost. Smatra se i bojom pustolova i kreativnosti.

Siva

Izvedena od crne i bele, javlja se u nepreglednim nijansama koje su potpuno komplementarne sa svim osnovnim i sa većinom izvedenih boja. Asocira na tehnologiju, sofisticiranost, srebro i olujne oblake. Može se reći i da je boja kompromisa i monotonije.

Roze

Izvedenica crvene u kombinaciji sa belom. Moderne kulture je smatraju bojom devojčica, ili ublaženom crvenom, bez konotacije ratovanja. Ime je dobila po laticama cveta ruže. Po nekima, simbol je za sentimentalnost i „sladunjavost.“ Približna je boji kože, pa je karakteriše neupadljivost.

Bela

Kombinacija svih boja vidljivog dela spektra. Opozitna je crnoj u svemu, pa simbolizuje mir, nevinost, svetlost, sneg, mleko, nebo i veru. Takođe, jedna od asocijacija su i bolnice, generalno sterilna okruženja. Smatra se bojom savršenstva.

Izvor slike: nicolecat1.deviantart.com