Najpoznatiji diktator koga je istorija upamtila, svojevremeno je došao, video i pobedio (Veni, vidi, vici). Rođen je u horoskopskom znaku raka, 13. jula. Prilikom jednog veličanstvenog pohoda, pošao je da pobedi neprijatelja, a osvojio je najlepšu ženu svoga doba, egipatsku kraljicu Kleopatru VII, sa kojom je dobio sina Ptolomeja Cezara. Ubijen je 15. marta, ispred namerno zatvorenih vrata Senata, od strane svojih najmilijih. Gaj Julije Cezar, pred vama, kroz 10 zanimljivosti iz života ovog neverovatnog čoveka, vojskovođe, pisca i državnika.

 

Gaj_Julije_Cezar

Po povratku u Rim, iz vojnog pohoda na Malu Aziju, Gaj Julije Cezar (lat. Gaius Iulius Caesar), počeo je da radi kao advokat. Imajući u vidu bogato obrazovanje, koje je stekao zahvaljujući svojoj pripadnosti uglednoj patricijskoj porodici julijevaca, te obaveznim putovanjima u Grčku, odnosno na ostrvo Rodos, kako bi savladao veštinu retorike, od strane slavnog govornika Apolonija Mola, Cezar se istakao kao žestoki protivnik korumpiranim političarima. (Foto:www.vecernji.ba)

Cezara_zarobili_gusari

Putujući jednom prilikom na Rodos, njegov brod su zarobili gusari. Tražili su otkupninu u vrednosti od tadašnjih 20 talenata, na šta se Cezar uvređeno nasmejao konstatovavši da oni izgleda nisu svesni ko je on, te zato traže mizernu otkupninu. Dok je bio u zarobljeništvu nije pokazivao nikakav strah, već im je čitao poeziju i nazivao ih varvarima. Pušten je uz cenu od 50 talenata, a mnogo godina kasnije, kao što im je i obećao, uspeo je da pronađe gusare i kazni ih razapinjanjem na krst. (Foto:pixelizam.com)

Hleba_i_igara

Nakon advokatskih poslova, obavljao je poslove gradskog magistrata, što je funkcija približna današnjem gradonačelniku. U posao magistrata ulazile su i obaveze oko organizacije igara u rimskom cirkusu, na čemu Cezar nije štedeo, pa je na kraju tih igara ostao obožavan u narodu i u velikim privatnim dugovima. Dakle, opravdao je krilaticu:”Hleba i igara”. (Foto: upne.blogspot.com)

Julije_Cezar

Pored toga što je izvojevao neverovatne pobede i stvorio ogromnu imperiju, Cezar nije bio baš zavidnog zdravlja. Postoje studije koje tvrde da je imao epilepsiju, koja je tada smatrana „svetom“ bolešću, a pored toga navodi se i da je pretrpeo nekoliko manjih moždanih udara, što je dovelo do promene u njegovoj ličnosti i pojavu depresije u poznijim godinama života. Međutim, bez obzira na te tvrdnje, kao i na neka nova otkrića, koja kažu da je bolovao od bolesti kardiovaskularnog sistema, Cezar je bio vitalan i aktivan državnik, sve do svoje smrti. (Foto: www.ancient.eu)

Julije_Cezar_bista

Poznato je da je bio pisac, no najveći deo njegovih pisanija je izgubljen ili zabranjen. U njegova dela ubraja se zbirka izreka (Dicta Collectanea) i „Zapisi o Galskom ratu“. Njegov sin, Avgust, zabranio je objavljivanje Cezarovih dela nakon njegove smrti.

(Foto: www.istorija-online.com)

Cezar_maslinove_grančice

Termin, odnosno titulu „cezar“, uveo je u upotrebu Dioklecijan, i odnosilo se na onoga koji je zamenik avgusta, odnosno vrhovnog imperatora. Svaki avgust je imao svog cezara, koji bi ga nasledio nakon smrti. (Foto: houseappeal.wordpress.com)

Ubistvo_Cezara

Na upozorenje proroka da bi mogao da strada na dan Martovskih ida, Cezar se u potpunosti oglušio i čak podrugljivo nasmejao pri susretu sa tim istim prorokom, kobnog 15. marta, uz opasku: „Martovske ide su došle“. Na to mu je prorok odgovorio:”Jeste Cezare, ali još nisu prošle”. Ispostavilo se da je bio u pravu, jer je nešto kasnije, od svojih najbližih savetnika primio čak 23 uboda nožem, od kojih je, tvrdi se, samo jedan bio smrtonosan. (Foto: www.epictimes.com)

Carski_rez

Metod porođaja „Carski rez“ (Caesarean section ili C-section) nazvan je po njemu. Malo je verovatno da je rođen na taj način, ali se ovaj postupak koristio u to doba, no često je završavao smrću majke. Majka Gaja Julija, Aurelija, živela je skoro 50 godina nakon što ga je donela na svet. (Foto: pregnancyandbaby.com)

Cezarov_kalendar

Rodonačelnik je prestupne godine i pravoslavnog kalendara. Nakon konsultacija sa astronomom Sozigenom Aleksandrijskim, ustanovio je novi sistem, danas poznat kao julijanski kalendar, koji koriste Srpska i Ruska pravoslavna crkva. Ideja je bila da se kalendar usaglasi sa kretanjem Zemlje oko Sunca. Da bi to postigao, Cezar je dodao još jedan dan svakoj četvrtoj, „prestupnoj“ godini. Julijanski kalendar je u nekim zemljama (naročito pravoslavnim) ostao u upotrebi do 20. veka kao nacionalni kalendar, ali je generalno zamenjen novijom verzijom, tj. gregorijanskim kalendarom. Još uvek ga koriste neke nacionalne pravoslavne crkve (među kojima i srpska), Sveta Gora u Grčkoj i Berberi u Severnoj Africi. One pravoslavne crkve koje više ne koriste julijanski kalendar, nisu prihvatile gregorijanski kalendar, već revidirani julijanski kalendar, po predlogu naučnika Milutina Milankovića.  Inače, mesec jul, dobio je ime po Cezaru (Julije).

(Foto: www.mmdtkw.org)

Strah_od_mačaka

U kasnijim godinama, izrazito je bio zabrinut zato što mu opada kosa i patio je od paničnog straha od mačaka. (Foto: www.binglebogfacts.com)

Izvor foto: sr.wikipedia.org