Italija. Prva asocijacija je naravno „Dolce Vita“, a onda, ne možemo a da ne pomislimo na Rim, San Remo, picu, gondole, Firencu, piroške, operu, prelepe tamnokose glumice ili neke od najvećih političkih skandala. Po mnogima, najlepša zemlja Evrope. Po nama, biser među biserima, dovoljno dobra da prvim letom započnemo neponovljivu avanturu koju ova lepotica može da nam priredi.

 

Foto: vittoriagroup.co.uk

Foto: vittoriagroup.co.uk

Najlepši gradovi i pejzaži. Bilo da su turistički manje ili više posećeni, svi delovi Italije su podjednako atraktivni. Venecija grad koji tone, Firenca, Milano, Napulj, te Palermo i Sirakuza smešteni na prelepoj Siciliji i naravno, večiti grad, Rim. Svaki na svoj način neponovljiv i jedinstven, kao i oblasti Toskana, Sardinija, i Veneto. Tu su i gotovo neverovatni Alpi i Apenini. Opasni Vezuv i Etna neprestano izazivaju strahopoštovanje i divljenje.

 

Foto: wine4food.com

Foto: wine4food.com

Hrana i vino. Italijanska kuhinja obiluje mirisima i začinima. Italijani imaju uglavnom dva obroka, ručak i večeru, dok “doručkuju” kapućino sa mlekom ili espreso. Maslinovo ulje, riba i paradajz su neizostavni sastojci specijaliteta čiji se spektar ponude razlikuje po godišnjim dobima. Nikako ne možemo zaobići popularnu picu, lazanje, a ni tiramisu. Najznačajnija vinska regija u Italiji je Pijemont odakle dolaze neka od najkvalitetnijih vina na svetu.

 

Foto: learnodo-newtonic.com

Foto: learnodo-newtonic.com

Poznate ličnosti. Od slavnog Gaja Julija Cezara, preko Leonarda da Vinčija, Nikola Makijavelija i Mikelanđela Buonarotija, do Lučijana Pavarotija, Marije Gracije Kučinote, Erosa Ramacotija i Silvia Berlusonija. U red slavnih možemo da svrstamo i kompozitora Đuzepea Verdija, naučnika Galilea Galileja, glumicu Moniku Beluči, motociklistu Valentina Rosija, pisca Umberta Eka, modnog kreatora Đorđa Armanija… Fascinantan niz koji nema kraja.

 

Foto: italianfix.com

Foto: italianfix.com

Običaji… Među najpoznatijim običajima je svakako “siesta”, doba kada se odmara posle ručka, traje od 17 do 19 časova i strogo se poštuje. Drugi običaj, koristan da se sa njim upoznamo, jeste da se u Italiji nikada damama ne poklanjaju hrizanteme, jer ih Italijani smatraju cvećem za pokojne.

 

Foto: blog.thediscoverer.com

Foto: blog.thediscoverer.com

Istorija i kultura. Bogata kulturno istorijska tradicija Italije je nešto što nas podseća na svakom koraku od kako stupimo na tlo ove zemlje. Od Rimskog carstva pa do danas, brojni slikari, pisci, vajari i državnici, postavili su i utvrdili možda čak i vodeću ulogu u podizanju stubova na kojima počiva čitava kulturno istorijska baština današnje Evrope.

 

Foto: york.ac.uk

Foto: york.ac.uk

Čuveno obrazovanje. Gotovo svaki veći grad u Italiji ima svoj Univerzitet vekovne tradicije i neospornog kvaliteta. Valja znati i da je u Italiji zastupljen sistem obrazovanja “Montesori” što podrazumeva optimalan način rada sa decom od rođenja do 24. godine.

Foto: elestudiodelpintor.com

Foto: elestudiodelpintor.com

Jezik. Za italijanski jezik možemo reći da je “lako pitak” kao i drugi romanski jezici, melodičan je a ujedno je i peti jezik po važnosti u svetu.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ljubav i moda. Frančesko Petrarka i Laura de Noves. Dante Aligijeri i Beatriče Portinari. Oni su dokaz da je ljubav u Italiji nešto zaista posebno. Đorđo Armani. Đani Versaće. Valentino Garavani. Đanfranko Fere. Laura Bjađoti. Roko Baroko. Cezar Paćoti. Uz njih, svet je otkrio nove dimenzije mode, glamura i ekstravagancije.

Foto: touropia.com

Foto: touropia.com

Ostrva. Sicilija, Sardinija i Elba. Po mitologiji upravo je Sicilija postojbina kiklopa (gorostas sa jednim okom), a ovo ostrvo poznato je i po čuvenoj “omerti”, kodeksu ćutanja koji i dan danas strogo poštuju mafijaške porodice sa Sicilije. Sardinija ima status autonomne pokrajine i jedna je od nerazvijenijih regija Italije. Elba je udaljena od francuske Korzike samo 50 km.

Foto: rivatravel.me

Foto: rivatravel.me

Umetnost i arhitektura. “Duomo di Milano”, čudo italijanske arhitekture koje u potpunosti opisuje nivo i snagu culture, istorije i tradicije ove zemlje, baš kao i “Cappella Sistina” u Vatikanu.

Naslovna fotografija:  Wallpaperplay