Najtopliji mesec severne hemisfere, jul je dobio ime u čast slavnog rimskog vođe Gaja Julija Cezara. Mesec raka i lava, krije jednu od niza zanimljivosti, koja kaže da je prvi dan jula, uvek identičan kao i prvi dan aprila, prema tome, ako je 01. april petak, 01. jul će takođe biti petak. Boja ovog meseca je vatreno crvena, a deci rođenoj u žarkom julu pripisuje se rubin kao kamen koji im pripada. Ostanite sa nama i saznajte još zanimljivosti koje 31 dan ovog morskog i sunčanog meseca krije.

 

julije_rodjendan

Foto: Testimony of the spade – WordPress.com

Jul (ispravno je reći i juli), dobio je ime od latinske reči -Iulius-, a originalno poreklo vodi od imena slavnog rimskog diktatora, jer je upravo Gaj Julije Cezar rođen 01. jula.

 

jul_januar

Foto: Steve Wilson

Ono što je za severnu hemisferu jul, ekvivalentno tome je januar za južnu polovinu Zemljine kugle.

 

dani_nezavisnosti

Foto: roomtogrow.co.uk

Ovo je takođe mesec u kome mnoge države sveta slave svoju nezavisnost, a među njima i Belorusija, Somalija, Filipini, Alžir, Bahami, Sudan, Venecuela, Argentina, Maldivi, Kolumbija, Belgija, Peru i naravno, Sjedinjene Američke Države.

 

kvintilius

Foto: geocoinstore.com

Pre nego što je zvanično postao sedmi mesec u godini, bio je peti po redu i stari Latini su ga nazivali -Quintilis-, što znači prosto -peti-.

treci_jul

Foto: dickpurtan.com

Iako je 01. jul zvanično polovina godine, astronomi su proračunali da ta polovina dolazi ustvari tek 03. jula, u slučaju kada godina nije prestupna.

rubin

Foto: ambassadorpageants.weebly.com

Smatra se da julskoj deci, po rođenju pripada dragi kamen rubin, koji, u ovom slučaju, simboliše zadovoljstvo. Poznato je da se rubin smatra -kraljem- dragog kamenja, a generalno, simbolizuje mudrost, zdravlje i ljubav. Deci rođenoj u julu posebno donosi dobru sreću, tako bar kažu.

prvo_testiranje

Foto: petapixel.com

Prvo testiranje nuklearne bombe na terenu, naučnici su izveli 16. jula 1945. godine, u malom mestu u saveznoj državi Nju Meksiko (New Mexico), neposredno pred bombardovanje hirošime i Nagasakija, koje se dogodilo 06. jula odnosno 09. jula iste godine.

 

lokvanj

Foto: Pinterest

Cvet koji simboliše ovaj topli mesec i ljude rođene u njemu je lokvanj, cvet koji lebdi (pluta) na vodi.

 

hot_dog

Foto: damianpuppies.com

Između ostalog, jul je nacionalni mesec “hot dog” sendviča, kao i kreativnih ukusa sladoleda.

 

numa_pompilijus

Foto: romeacrosseurope.com

Reformom legendarnog kralja Nume Pompilija, koji je vladao od 715. godine, do 673. godine pre nove ere, kalendar koji danas koristimo je dobio još dva meseca, januar i februar, pa je tako jul sa petog mesta došao na sedmo.

Naslovna fotografija: Leibowitz Margins – Tumblr