O doprinosu i uticaju koji je staroegipatska civilizacija podarila svetu, izlišno je govoriti. Upravo su Egipćani ti koji su postavili temelje razvoja mnogih tehnologija. Tvorci su i praktičnih rešenja za svakodnevni život, koja i danas olakšavaju funkcionisanje savremenom čoveku. Evo nekih od stvari koje su nam podarili savremenici Ramzesa i Kleopatre.

 

Četkica_za_zube

Pasta i četkica za zube

Zbog životnih uslova koji su ih okruživali, a u koje se ubraja i pustinjski pesak, kao i zbog činjenice da nisu imali zubare, te da su im zubi u ustima trulili, od obrađene grančice drveta su napravili četkicu za zube, a umesto današnje paste koristili su smešu na bazi pepela. Takođe, za osvežavanje daha, kuvali su cimet sa medom, uz dodatak tamjana, pa su to žvakali.

(Foto: egyptraveluxe.blogspot.com)

 

Pravljenje_stakla

Staklo

Neki od najstarijih predmeta od stakla, pronađeni su upravo na tlu Egipta. Otkriveno je da su imali čitavu, doduše primitivniju, aparaturu za duvanje stakla i pravljenje vazi, tegli i drugih predmeta od stakla, raznih oblika. (Foto: www.historyforkids.net)

Hijeroglifi

Pisana reč

Egipćani se mogu okarakterisati kao prvi narod, koji je pisanom rečju beležio svakodnevne, a i važne događaje. Služili su se čuvenim hijeroglifima, unoseći ih linijski na papirus, koji je takođe pronađen u Egiptu, na drvo ili klešući ih u kamen. (Foto: www.pinterest.com)

 

Nefertiti

Šminka za oči

U Starom Egiptu, šminkanje je predstavljalo statusni simbol, pa tako što je neko bio lepše našminkaniji i sa više boja, to je označavalo višu poziciju na društvenoj lestvici. Predeo oko očiju su šminkali i muškarci, a tadašnje boje bile su mešavina masti, minerala, čađi i pepela.

(Foto: blog.swaliafrica.com)

 

Plug

Plug

Upravo na zapisima sa papirusa, vidi se kako su Egipćani, možda čak i prvi, konstruisali plug, međutim on nije bio efikasan jer je bio krt i težak za vuču. Posle su se dosetili da unaprede ovu poljoprivrednu alatku tako što su ga privezali za volove, koji su imali snagu da ga vuku.

(Foto: www.q-files.com)

 

Navodnjavanje

Proces navodnjavanja

Imajući u vidu podneblje sa oštrom i sušnom klimom, kao i to da je reka Nil jedini izvor vode, bili su prinuđeni da osmisle kompleksan sistem navodnjavanja kako bi održali svoje useve u periodu kada je Nil u svom koritu. (Foto:www.flickr.com )

 

Kalendar

Kalendar

Spravljanje kalendara iznedrile su svakodnevne potrebe egipatskih poljoprivrednika, čiji su usevi zavisili isključivo od periodičnog izlivanja Nila, prilikom čega su njihova polja bila navodnjavana. (Foto: www.pbase.com)

Mastilo

Mastilo

Egipatski pisari imali su na raspolaganju mastilo i to ne samo crno, već i u raznim bojama, koje se pokazalo kao vrlo kvalitetno, toliko, da se i posle nekoliko hiljada godina boja održala kako na kamenu, tako i na papiru. (Foto:commons.wikimedia.org )

Vrata_sa_bravom

Brava na vratima

Brava na vratima je nastala, kako se tvrdi po arheološkim iskopinama, oko 2.000 godina p.n.e. kada su Egipćani odlučili da zaštite svoju imovinu i privatnost. Preteča današnjih modernih brava bila je od drveta, a zasnivala se na drvenoj dasci koja se stavljala na držače preko vrata, a imala je i veliki drveni ključ. (Foto:www.ampsecurity.com )

Sunčev_sat

Merenje vremena

Pored brojnih izuma, osmislili su i kako da mere vreme u toku dana i noći, uz pomoć takozvanog sunčanog i vodenog sata. Prvi im je pomagao da u toku dana odrede vreme u odnosu na položaj sunca, a uz pomoć „klepsidre“ su merili vreme noću, tako što je voda iz jedne posude kroz usku cev oticala u drugu posudu. (Foto: traveltoeat.com)

Izvor foto: www.askideas.com