Vodene površine zauzimaju ¾ od ukupne površine cele Zemljine kugle. Predstavljamo vam 10 najmoćnijih reka na planeti. Međutim postoje mnoge nesuglasice u pogledu merenja i određivanja položaja njihovih kompleksnih tokova, a ova debata naročito je izražena u pogledu dužina Nila i Amazona. U svakom slučaju u pitanju je trka za mesto broj 1. Uživajte u prirodi!

10. Kongo (4371 kilometara)

Congo

Reka Kongo protiče kroz Centralnu Afriku i posle Nila je najduža reka u Africi. Sa svojim pritokama većim delom protiče kroz tropske šume, pa je usled toga jako bogata vodom. U periodu od 1971. do 1977. vlasti u Kinšasi nazivali su ovu reku Zair.

Fotografija preuzeta sa: africa-facts.org

9. Lena (4400 kilometara)

Lena

Lena izvire na jugoistoku Sibira, na Centralnosibirskoj visoravni, na nadmorskoj visini od 1 640 metara u Bajkalskim planinama, 7 km od Bajkalskog jezera, a uliva de u Lapatevsko more.

Fotografija preuzeta sa: yakutiatravel.com

8. Mekong (4500 kilometara)

Mekong

Reka Mekong je najveca reka u Jugostočnoj Aziji. Mekong izvire u Kini na Tibetu a teče prema jugu prolazeci kroz države: Mianmar (Burma), Laos, Tajland, Kambodžu i Vijetnam, gde se nakon više od 4000 kilometara kod grada Ho Chi Minh uliva u Južno kinesko more.

Fotografija preuzeta sa: panda.org

7. Huang Ho – Žuta reka (4845 kilometara)

Huang Ho

Žuta reka poznata je takodje pod imenom Huang He. Naziv Žuta reka potiče od boje blata koje je boje limuna. To je druga po veličini reka u Kini, izvire na Tibetu a uliva se u Žuto more.

Fotografija preuzeta sa: largestintheworld.org

6. Ob (5410 kilometara)

Ob

Reka Ob je najduža reka u Rusiji. Izvire u Sibiru a uliva se u Obski zaliv. Ob nastaje spajanjem reka Bija i Katun 26 kilometara jugozapadno od Bijska u Atajskom region.

Fotografija preuzeta sa: etosibir.ru

5. Jenisej (5500 kilometara)

Jenisej

Reka Jenisej je druga po veličini reka u Rusiji. Izvire u Mongoliji, a protiče azijskim delom Rusije. Teče prema severu gde se kod Jenisejskog zaliva uliva u Karsko more.

Fotografija preuzeta sa: modrijan.si

4. Jangce (5797 kilometara)

Jangce

Jangcekjang je najveća reka u Aziji i četvrta po veličini na svetu. Jangcekjang izvire na Tagla planini u severoistočom delu Tibeta. Uliva se u Istočno Kinesko more, severoistočno od grada Šangaja. Širina njenog ušća iznosi preko 20 kilometara.

Fotografija preuzeta sa: travelchinawith.me

3. Misisipi (5 970 kilometara)

Misisipi

Reka Misisipi je najduža reka na severoameričkom kontinentu i celim svojim tokom protiče kroz SAD. Mississippi izvire iz Jezera Itasca u Minnesoti, da bi nakon toga tekla prema jugu, gde se pored New Orleansa uliva u Meksički zaliv praveći deltu 26 000 km2.

Fotografija preuzeta sa: nature.org

2. Nil (6671 kilometara)

Nil

Nil je najveca reka u Africi, koja nastaje spajanjem Belog Nila i Plavog Nila. Uliva se u Sredozemno more praveci Deltu Nila – najveću rečnu deltu na svetu. Nil je za vreme starih egipćana predstavljao centar života i tadašnje civilizacuje. Naselja i gradovi su zidani tik uz njegov raskošan tok.

Fotografija preuzeta sa: africa-facts.org

1. Amazon (6937 kilometara)

Amazon

Sa dužinom od skoro 7000 kilometara reka Amazon je najveća reka na svetu. Nastaje spajanjem reka Marañón i Ucayali, kod peruanskog gradića Nauta, a uliva se u Atlanski okean, tvoreći esturijem širine 300 kilometara.

Fotografija preuzeta sa: edugeography.com