Kom god vremenu da pripadamo, pitamo se da li je to zaista zmijski car koji je progutao slona ili je ipak samo šešir. Čitali smo ga kao deca, čitamo ga svojoj deci, pa i svojim unucima. Večiti „Mali princ“ i neke od zanimljivosti za koje se slabo zna.

 1. Delo Antoana de Sent Egziperija, koje je nastalo 1943. godine, zauzima treće mesto u svetu po broju prodatih knjiga, odmah nakon Biblije i Marksovog „Kapitala“. Postoji podatak da je prodata u više od 80 miliona primeraka.

2. U književnom svetu nosi titulu najboljeg dela 20. veka, nastalog na prostoru Francuske. Knjiga je prevedena na 250 svetskih jezika.

3. Čudno drveće pod nazivom „Baobab“, koje je princ svako jutro morao da uklanja sa svoje planete kako mu svojim korenjem ne bi progutalo njegov svet, ustvari je metafora koja opisuje naciste u njihovom pokušaju da zavladaju svetom. Inače, „Baobab“je vrsta drveta koje živi i do hiljadu godina, a raste na teritoriji Madagaskara i Bliskog Istoka.

4. Zanimljivo je istaći da u svetu postoji preko 200 različito osmišljenih prednjih korica ove knjige.

5. Pre nego što je evro uveden kao jedinstvena evropska valuta, na francuskoj novčanici od 50 franaka nalazio se lik Antoana de Sent Egziperija. Na novčanici se takođe nalazio i mali princ na svojoj planeti.

6. Verni prinčev pratilac kroz avanture, lik lisice, inspirisan je vrstom lisice Fenek koju, pored života u Sahari, karakterišu i izrazito velike uši. Ime je dobila po arapskoj reči „fenek“ što znači lisica.

7. Izgled tematskog zabavnog parka, otvorenog 2013. godine u Francuskoj, za inspiraciju je imao ovo klasično delo dečije književnosti. Park je koncipiran tako da podseti na čuvenu rečenicu iz knjige koja kaže: „Sve odrasle osobe su najpre bili deca“.

8. Malo je poznato da je pisac knjige još u najranijoj mladosti želeo da bude i pilot. U Drugom svetskom ratu je učestvovao kao pilot na strani saveznika, kada je i stradao u vazduhu, tokom borbe 1944. godine.

9. Francuski kostimograf i modni kreator Žan-Šarl de Kastelbažak, pronašao je inspiraciju u liku malog princa za svoju liniju odeće za sezonu proleće/leto 2011.

10. Prestižni pariški „Le Monde“ u jednom svom članku, proglasio je Malog princa jednom od 100 najboljih knjiga na svetu.

Uvodna fotografija: variety.com