Srednjovekovnoj poeziji je dao novu boju, koristio je narodni italijanski jezik, tačnije maternji, toskanski dijalekat, napisavši remek delo svetske književnosti.Bio je nesrećno zaljubljen u Beatriče Portinari, bio je zanimljiv, dubokopromišljajući i intrigantan, on, Dante Aligijeri – književnik kog nisu progutali vekovi.

 

Foto: tuttoggi.info

Foto: tuttoggi.info

Italijanski akademik Đuzepe Placi (it. Giuseppe Plazzi) tvrdio je da je Dante najverovatnije bolovao od narkolepsije, neurološkog poremećaja koji se još naziva i disomnija, a odnosi se na duboki poremećaj sna, prilikom koga je učestao neuredan san, kao i iznenadni „napadi spavanja“, bez obzira na mesto i doba dana.

Foto: history.com

Foto: history.com

„Moćni plamen dolazi nakon male iskre“, imao je običaj da kaže Dante.

 

Foto: tuscanysportholidays.com

Foto: tuscanysportholidays.com

Najveći italijanski pesnik rođen je u Firenci maja 1265. godine, a umro je u 56-oj godini u Raveni, kako se tvrdi, od malarije.

 

Foto: scuolavalore.indire.it

Foto: scuolavalore.indire.it

Dante Aligijeri je čovek koji se ujedno i smatra ocem modernog italijanskog jezika. Zajedno sa Frančeskom Petrarkom i Đovanijem Bokačom smatra se “krunom italijanske poezije“. Nosi i naziv „il Sommo Poeta“, što u prevodu znači vrhovni pesnik.

 

Foto: quotepixel.com

Foto: quotepixel.com

„Volim da sumnjam isto onoliko koliko volim da znam“, često je imao običaj da kaže,

 

Foto: utureistomorrow.it

Foto: utureistomorrow.it

Najpoznatiji portret ovog velikana napravio je slikar po imenu Đoto (it. Giotto), u Firenci. Takođe, pored slike, ostavio je i detaljan opis Dantea Aligijerija, po kom je pesnik predstavljen kao ćovek srednje visine, dugačkog lica, malo povijenih ramena i kestenjastih očiju. Takođe, slikar je zabeležio da je pesnik uvek bio melanholičan i zamišljen.

 

Foto: classicalpoets.org

Foto: classicalpoets.org

Dante Aligijeri bio je ujedno i uzor svakoj generaciji pisaca koja je stasala posle njega i imao je jak uticaj na njihov rad. Zabeležena je konstatacija da je svet ostao podeljen između Dantea i Šekspira, jer trećeg tako velikog nema.

 

Foto: pbase.com

Foto: pbase.com

Grad Firenca je 2008. godine doneo odluku, po kojem je smrtna kazna, koju je dobio svojevremeno Dante Aligijeri, opozvana posle više od 700 godina. Firenca mu se posthumno izvinila i oprostila.

 

Foto: thinglink.com

Foto: thinglink.com

Sa trojicom pesnika savremenika, Gvidom Kavalkantijem (it. Gvido Cavalcanti), Lapom Đanijem (it. Lapo Gianni) i Sinom da Pistoiom (it. Cino da Pistoia) osnovao je pokret po imenu Slatki novi stil (it. Dolce Stil Nuovo), koji se odnosio a teme ljubavi u književnosti.

 

Foto: digilander.libero.it

Foto: digilander.libero.it

Dante Aligijeri ostao je upamćen i kao reformator italijanskog jezika, koji je u upotrebu uveo takozvani narodni italijanski jezik, „la lingua volgare“, pre koga je u upotrebi bio samo latinski jezik.

Naslovna fotografija: Leggo Tenerife