Grandiozne palate koje već vekovima odolevaju vremenu i ljudima. Nemi svedoci života plemića, careva i njihovih ljubavi, osvajanja i peripetija. Pred vama su čuda arhitekture, deset dvoraca na tlu Evrope.

 Alcasar_royal_palace_Spain

“Alcazares Reales de Sevilla”, Španija

Španski kraljevski biser, smatra se jednim od najbolje očuvanih preostalih primera “mudejar” (u izgovoru mu’dehar) arhitekture (naziv mudejar, uopšteno se odnosi na muslimanski narod koji je u 16. veku na tlu Španije prihvatio hrišćanstvo). Krase ga vrtovi u formi lavirinta i ribnjaci. Služio je i kao kraljevska škola za vojnu artiljeriju dok nije uništen u požaru. Svaki vladar koji je boravio u njemu, davao je rekonstrukcijom svoj lični pečat. (Foto:www.keyword-suggestions.com)

Count_Dracula's_castle

 “Castelul Bran” (zamak grofa Drakule), Rumunija

Sagrađen je u blizini Brašova, na granici pokrajina Transilvanije i Vlaške. Odlikuje se gotskim stilom i predstavlja spomenik kulture. Zamak se često naziva “Drakulin zamak”, po poznatom knjiškom i filmskom imaginarnom liku, vampirskom grofu Drakuli, kojeg je stvorio režiser Brem Stoker. Opis grofovog zamka u knjizi poklapa se sa izgledom zamka Bran, a sam lik Drakule inspirisan je istorijskom ličnošću vlaškog vojvode Vlada III Cepeša, koji je pripadao kući “Drăculești” i umro pod nerazjašnjenim okolnostima. (Foto:www.bran-castle.com)

Versailles_castle

“Versailles”, Francuska

Početak gradnje ove rezidencije francuskih kraljeva Luja IV, XV i XVI, označen je 1631. godine. Sam dvorac premašuje površinu od 67.000 metara kvadratnih u koje je smešteno 700 prostorija, a parkovi koji ga okružuju pružaju se na više od 800 hektara. Jugozapadno od Pariza, ovaj zamak-spomenik čuven je ne samo po lepoti, već i po istorijski značajnim događajima koji su se u njemu odigrali. Ukratko, najbolje ćemo ga opisati ako kažemo da je najmoćniji simbol francuske monarhije. (Foto:www.unique-paris.com)

Neuschwanstein_castle

“Neuschwanstein”, Nemačka

Smešten na 965 metara nadmorske visine, u Bavarskoj, sa bajkovitim pogledom na jezero Alatsi, za koje se veruje da je na njegovom dnu završilo nacističko zlato nakon II Svetskog rata. Ovaj, gotovo nestvarni dvorac, neprestano privlači pažnju turista, kojih je u proseku 1,3 miliona godišnje. Od 228 prostorija razmeštenih na 5.000 kvadratnih metara u upotrebi je tek 15.

(Foto:wwwuropeancastlestours.com)

Warwick_castle

“Warwick”, Engleska

Ovaj srednjovekovni engleski veteran odoleva zubu vremena od 1068. godine kada ga je sazidao kralj Vilijam “Osvajač”. Nalazi se uz samo ušće reke Ejvon, a turiste privlači priča o duhu lorda Fulkea Grevila, koji navodno tumara zamkom od kako je tu ubijen. 2003. godine proglašen je najlepšim engleskim dvorcem i nije tajna da su Englezi jako ponosni na njega i da ga je posećivala i kraljica Viktorija. (Foto:merlinandrebecca.blogspot.com)

Peterhof_Russia

“Peterhof”, Rusija

Palata je bila u funkciji carske rezidencije sve do Oktobarske revolucije, nakon čega je proglašena muzejom. Ovaj spomenik barokne arhitekture svojim prednjim delom gleda na Finski zaliv, a proteže se uz petrogradsku reku Nevu. To je kompleks od preko 1.000 prostorija, čija je osmogodišnja gradnja započela 1754. godine. Svojom veličinom oslikavala je moć tadašnje ruske imperije. (Foto:www.skyscrapercity.com)

Beli_Dvor_Srbija

“Beli dvor”, Srbija

Nalazi se na samom vrhu Dedinja, elitnog naselja u Beogradu. Gradnja je počela na zahtev kralja Aleksandra I Karađorđevića. Ne dočekavši završetak radova zbog smrti, ulogu neimara je preuzeo knez Pavle, koji je bio poznat kao veliki ljubitelj umetnosti, pa je enterijer dvora ispunio brojnim umetničkim delima i nameštajem, koji su sačuvani do danas. U novijoj istoriji zemlje, ovo zdanje se  uglavnom koristilo za održavanje važnih svečanosti i prijem uglednih gostiju iz inostranstva. Danas ga koristi kraljevska porodica Karađorđević. (Foto:www.skyscrapercity.com1241)

Schloss_Schonbrunn_Vienna

“Schloss Schönbrunn”, Austrija

Veliki kulturni spomenik Austrije i samog Beča, čije ime potiče od reči “lepi bunar” kao asocijacija na bunar iz koga se crpila voda za bečki kraljevski dvor. 1696. godine je po želji imperatora Leopolda I počela izgradnja palate koja je trajala tri godine. Smatra se važnom  i vrlo atraktivnom turističkom destinacijom, a koristi se i za važne državne svečanosti.

(Foto:www.dgt.uns.ac.rs)

Sant_Angelo_Italia

“Castel Sant Angelo”, Italija

Popularno se još naziva i “anđeoska tvrđava”. Ono što ovaj dvorac razlikuje od ostalih evropskih palata jeste neobičan cilindričan oblik. Kao takav, ostao je upamćen po caru Hadrijanu, čijim se mauzolejem smatra. Nalazi se na obali reke Tibar, u Rimu. 135. godine je započeto sa radovima na izgradnji, a kroz istoriju služila je kao riznica, skladište oružja i tamnica, u kojoj je jedno vreme bio zatočen filozof i astronom Đordano Bruno. (Foto:www.nikonphotographers.it)

Dvorac_Prag

“Pražsky hrad”, Češka

Od postanka pa do danas, smatra se rezidencijom čeških vlastodržaca. Ginisova knjiga rekorda uvrstila je ovu građevinu u kategoriju “najveći zamkovni kompleks na svetu”. U njemu se između ostalog, čuva i krunski nakit Bohemske kraljevine. Kompleks obuhvata gotsku katedralu Svetog Vita, baziliku Svetog Đorđa, manastir, nekoliko palata i bašti. Sve je opasano visokim zidinama sa kulama. Danas je dvoru pridruženo i nekoliko muzeja i galerija, gde se organizuju razne svečanosti i priredbe sa dugom tradicijom i kulturnim značajem.

(Foto:www.fcemprague2016.eu)