Uz dugometražne crtane filmove Volta Diznija, u kojima su učestvovale i čuvene zloće, smo svi odrastali. Plašili smo se njihovih smicalica, strepeli od prepredenih planova i radovali se njihovim porazima. Svi su oni hteli da vladaju ili začaraju najlepšu devojku, ali da nije bilo njih, morate priznati, ovi crtaći ne bi imali tu draž koja se pamti. Za ovih 10 Diznijevih zlica smo se mi odlučili.

Ursula_The_Little_Mermaid

Ursula

Zastrašujuća hobotnica sa dna okeana, čiji su trikovi naveli malu Arijel da trampi svoj predivni glas za noge, kojima bi otišla svom princu, ne znajući da Ursula želi Tritonovu krunu. Naravno, to se nije dogodilo, a Mala sirena je ostala srećna i na suvom. (Foto: cultrbox.com)

Jafar_Aladin

Džafar

Zli čarobnjak koji je pomoću svog prepredenog pomoćnika papagaja hteo da postane sultan, a na kraju je postao rob u lampi. Iako poražen u prvom delu, u nastavku crtanog filma se vraća kao još moćniji, ali ni to nije bilo dovoljno da spreči Aladinovu i Jasmininu ljubav. Pamtimo ga po zastrašujućem štapu u obliku kobre, kojim je začarao sultana.

(Foto: jonnegroni.com)

Maleficient_Slepping_Beauty

Grdana

Moguće je da nas je upravo ona najviše plašila. Rogata zla veštica, crvenih noktiju sa Zabranjene planine, čije se zlo proročanstvo za malo nije ispunilo. (Foto: cinapse.co)

Scar_Lion_King

Skar

Brat kralja lavova Mufase nije mogao da podnese što on nije vođa čopora, pa je zajedno sa hijenama kovao zao plan. Ali dokaz da se sreća okreće je i to što se mali Simba, ipak vratio da zauzme očev tron koji mu pripada. Skar je stradao od zlih hijena, koje je i koristio kako bi vladao čoporom. (Foto: lionking.wikia.com)

Cinderela_Step_Mother

Pepeljugina maćeha

Pohlepa za bogatstvom i odluka da princ oženi neku od njene dve ohole kćeri, navele su je da sakrije Pepeljugu. Shvativši da je ona lepotica koja je plesala sa princem i nestala u ponoć. Međutim, bez obzira na sve peripetije, Pepeljuga je imala svoju staklenu cipelicu kao dokaz da je ona nova princeza, pa su, očekivano, maćehini planovi propali.

(Foto: www.hongleongfoundation.org)

Frolo_Hunchback

Kardinal Frolo

Zli moćnik koji je svoje slabosti krio iza mržnje prema pariškim ciganima. Primoravao je Kvazimoda da se krije zbog svog monstruoznog izgleda, a ustvari je Frolo bio jedino čudovište. Upravo čisto srce i unutrašnja lepota koju je Kvazimodo imao, poslali su ovog zlobnika tamo gde mu je i mesto. (Foto: disney.wikia.com)

Ratcliffe_Pocahontas

Redklif

Pohlepni guverner je snevao o nameri da satre Pokahontas i njen narod, u potrazi za zlatom do koga nikad nije ni došao, već je za sva zlodela koja je učinio i odgovarao pred engleskim kraljem. (Foto: www.theodysseyonline.com)

Cruella de Ville

Kruela de Vil

Ekscentrična i bezosećajna bogatašica, koja je živela za to da se ogrne novom bundom, nije prezala ni od čega u želji da dođe do što više malih dalmatinaca. Ipak, nju i njene nesposobne saradnike, nadmudrile su pametne životinje pokazavši još jednom da zlu nije mesto u pobedi. (Foto: spanish.fansshare.com)

Had_Hercules

Had

Brat boga Zevsa. Vladao je podzemljem, a pretendovao na Olimp. U njegovoj pokvarenoj zamisli nije mu pomoglo ni to što je Herkula privremeno učinio smrtnim, niti čudovišni Titani koje je probudio. Umesto na Olimpu, završio je tamo gde je vekovima slao nedužne duše. (Foto: disney.wikia.com)

Shan_Yu_Mulan

Šan Ju

Opasni hunski ratnik, pretendent na carski presto, međutim u svoje planove nije uračunao i hrabru Mulan, koja je zahvaljujući svojoj dovitljivosti, na kraju uspela da spasi vladara i celu zemlju iz kandži mračnog Šan Jua i njegovih prepredenih ratnika.

(Foto: bmaddulu1.wordpress.com)