Kojem god dobu da smo pripadali, pre vrtića i škole, uz doručak smo gledali čuvene crtaće u 7 i 15 ujutru. Nije postojao bolji način da nam počne dan, nego da pogledamo omiljeni crtani film. Prepričavali smo epizode, kupovali igračkice i skupljali sličice naših omiljenih likova. Za svakoga je bilo po nešto, za svačiji ukus je bilo junaka. Mi smo se odlučili za ovih 10, a sigurni smo da će biti i po vašem ukusu.

 

snebivljiva_azdaja

Foto: decijikutak.com

Snebivljiva aždaja. Ovu dobroćudnu plavu alu, sa belom keceljom oko stomaka, zapamtili smo po legendarnoj rečenici: „Slatka mala izvrnuta torto, svi te vole svi te cene, o jadna mala izvrnuta torto, vrh ti na dnu stoji“.

 

sta-voze-nindza-kornjace

Foto: autoportal.rs

Leonardo, Mikelanđelo, Rafaelo i Donatelo. Jeste, to su neustrašive nindža kornjače. Svako od nas je imao bar jednu masku za lice u bojama svoje omiljene kornjače i svi smo zamišljali ukuse Mikelanđelovih pica sa puterom od kikirikija, kobasicama i marmeladom.

 

asteriks_i_obeliks

Foto: geocities.ws)

Asteriks i Obeliks. Slavni i neustrašivi Gali, koje je magični napitak njihovog druida Panoramiksa učinio nepobedivim. Iako je ceo svet drhtao pred moćnim Cezarom i njegovim carstvom, Obeliks, koji je upao u čarobni napitak kao mali, jednim prstom je savijao rimske centurione. Plašili su se samo jedne stvari, a to je bilo da im nebo ne padne na glavu.  

 

petao_sofronije

Foto: nadlanu.com

Petao Sofronije.

Petao koji za sebe misli da nije “lajavi krelac” i koji pokušava svoje pile da nauči kako se prave aeroplani i kako se igra bejzbol. Definitivno je zaslužio da se nađe na listi omiljenih crtaća, kao jedan od omiljenih likova detinjstva.

kremenko

Foto: youtube

Kremenko  Kamenko.

Fred Kremenko i Barni Kamenko. Dva najbolja drugara iz Kamengrada, čije svakodnevice iz kamenog doba smo pratili sa pažnjom i radovali smo kada dođe kraj Fredovog radnog vremena, te sjaše sa dinosaurusa i pohrli kući svojoj Vilmi, kolima u kojima je morao sam da tabana.

 

garfild

Foto: youtube

Mačak Garfild.

Pravi mali lenji, bucmasti, nikad sit ljubitelj lazanji, mačak Garfild, koji se zavoli nakon prvog gledanja. Njegov podsmešljiv ton prema vlasnicima ljubimaca, kao i prema malom psu Odiju, lako naše put do srca, pa tako postane i omiljeni crtani lik.

 

pera_detlic

Foto: youtube

Pera Detlić.

Prepoznatljivo kljucanje kljuna o koru drveta, nastalo je dalekih 30-ih godina prošlog veka i od tada, sa ništa smanjenom popularnošću drži pažnju deci širom sveta a ima i zašto. Veseli detlić, čije su dogodovštine uvek zanimljive, ne mogu a da ne privuku pažnju deteta.

vitez_koja

Foto: Pinterest

Vitez Koja.

Najveći vitez detinjstva, koji je svoj fiksni telefon uvek nosio sa sobom, čuveni vitez Koja i njegov verni pomoćnik Mlata. Deca koja odrastaju u današnje vreme većinom ne znaju ko je vitez Koja, jer legenda kaže da je ova hrabra kornjača umrla kad mu je stigao račun za telefon…

 

srle_i_pajce

Foto: topsy.fr)

Srle i Pajče.

Nerazdvojni tandem koji je ovekovečen u kratkometražnom crtaću. Dobroćudna i draga morska neman Srle i mali dečak Pajče, prolazili su kroz svakakve avanture, kojima smo se kao deca radovali iz dana u dan.

 

le_piaf

Foto: youtube

Le Pjaf.

Prepoznatljivi žuti vrabac, koji u uvodnoj špici svira pianino, je bila petominutna zabava našeg detinjstva. Ova ptičica francuskog porekla, oslikavala je metaforički, u neku ruku, svakodnevne životne situacije, koje tada nismo shvatali već smo im se slatko smejali.

Naslovna fotografija: Yumama.com