Moćna rimska imperija neustrašivog Gaja Julija Cezara, nepokolebljivo osvaja gradove, zemlje i kontinente i čini se da ovu silu ništa ne može da zaustavi. Baš ništa? Pa, ne bismo rekli.  Tamo negde, na britanskoj obali Atlantika, postoji jedno malo galsko selo, koje se, na prvi pogled ne razlikuje ni po čemu od svih ostalih, tih 50ih godina pre nove ere. Ali ipak… Okruženo sa četiri rimska utvrđena, ovo mirno i harmonično seoce uspešno odoleva Cezarovim legijama i uliva strah u kosti rimskim centurionima. Ostaće bolna tačka moćnog carstva, sve dok Gali imaju svog druida Panoramiksa, da im spravlja čarobni napitak.

 

gosini_i_uderco

Foto: Pinterest

Plod mašte Renea Gošinija (Rene Goscinny) i crtača Albera Uderca (Alber Uderzo), postao je vrlo brzo postao planetarno popularan, pa su Asteriks i Obeliks, glavni junaci stripa obišli gotovo ceo svet i prevedeni na 77 svetskih jezika.

 

daltonista

Foto: fr.metrotime.be

Ko god da je makar i jednom držao strip u ruci, može da potvrdi kvalitet, koji je proizašao kao proizvod uloženog truda, detaljnost pri opisu i prikazu svih putešestvija naših junaka, ali i neverovatan kolorit, koji odlikuje strip. A da li ste znali za neverovatan podatak da je crtač Uderco daltonista?!

 

belgija

Foto: robbersmike.wordpress.com

Na veliku žalost, 1977. godine scenarista Gošini preminuo je iznenada od srčanog udara u 51. godini, ostavivši za sobom Udercu scenario za 24. avanturu Asteriksa i Obeliksa, prilikom koje su se odvažili da putuju u Belgiju. Od tada, Uderco radi potpuno sam i senario i crteže, a postarao se da, zakonskim putem, nakon svoje smrti zabrani bilo kom drugom crtaču da nastavi sagu o neustrašivim galima.

 

legija_casti

Foto: ladepeche.fr

U čast svog prijatelja Gošinija, Uderco je nastavio da njegovim imenom potpisuje scenario, koji po količini humora i sadržajnosti ni po čemu ne zaostaje za stripovima koji su zajedno radili. Uderco je čak primio odlikovanje vrlo cenjenim ordenom francuske Legije časti.

 

obeliks_i_sfinga

Foto: mueli77.wordpress.com

Dok je Asteriks domišljat, okretan i neustrašiv, njegov najbolji drugar Obeliks, pošto je kao mali upao u kazan sa čarobnim napitkom, ratnik nemerljive snage, koji može deset Rimljana da sredi jednom rukom. Kleše menhire, ima neutoljivu glad za divljim veprovima i poznat je tokom putovanja po glupostima kao što je odvaljivanje nosa egipatskoj Sfingi i slično… Njegov verni pratilac je belo kučence Idefiks, koga svuda vodi sa sobom.

 

vecera

Foto: An Irish eco dude in Brazil – WordPress.com

Svaka avantura koju uspešno okončaju ova dva drugara, završava se gozbom, koju bi im priredio njihov vođa Tandarabriks i njegova supruga Bombonica, a u kojoj bi uživalo celo selo, osim Tamburiksa, umišljenog pevača koga bi vezali za drvo i zapušili mu usta da im ne kvari proslavu.

 

 

da_nebo_ne_padne_na_glavu

Foto: les-enfants-de-candy.fr

Jedino čega se ovi neustrašivi galski ratnici plaše, jeste da im nebo ne padne na glavu.

 

de_belo_galoko

Foto: Roman-Shop.com

Tekstovi citiraju i prevode vrlo tačno latinske izreke, a temelje se na knjizi koju je napisao sam Julije Cezar, pod nazivom „O galskom ratu“ (De Bello Gallico).

 

specijalni_efekti

Foto: awn.com

Ekranizacijom stripa „Asteriks na Olimpijadi“, oboren je jedan rekord, a to je neverovatnih 1.400 specijalnih efekata, koje da bi postigli, su realizovale tri firme udruženim snagama i kreativnošću. To navodi na zaključak, da je ovim filmom otpočela jedna nova era u domenu filmskih vizuelnih efekata. Takođe, nikada do tada, nisu radile tri kompanije udružene na nekom projektu.

 

nacionalno_blago

Foto: pinterest

Francuzi sami kažu za Asteriksa i Obeliksa i uopšte junake stripa da su prava slika i prilika cele nacije: po malo naopaki, mnogo razdražljivi, ali na posletku nemerljivo dragi. S tim u vezi, Francuzi smatraju strip o Asteriksu i Obeliksu nekom vrstom svog nacionalnog blaga.

Naslovna fotografija: Asterix-Village – DeviantArt