Predstavljamo vam, po našem izboru 10 manastira, koje jednostavno nekada morate obići. Koren reči manastir je grčka reč „monasterion“, a odnosi se na nekoga ili nešto koje je jedno, odnosno samo. Na tlu Srbije postoji 212 manastira, od kojih su čak 54 proglašena spomenicima kulture, a neki su pod zaštitom UNESCO-a. Prvi koji je otpočeo tradiciju monaškog života je Rastko Nemanjić, sin Stefana Nemanje. S pravom se smatra da su manastiri Hilandar – zadužbina Nemanjića i Studenica, u kojoj počivaju mošti Svetog Simeona, „otac i majka“ svih manastira, sagrađenih i obnovljenih od početka vladavine ove srpske kraljevske porodice.

Manastir_Manasija

Manasija

Pravo ime je zapravo Resava, a „Manasija“ je nadimak koji je nosio Despot Stefan, njen zadužbinar. Smešten je na teritoriji opštine Despotovac, a jedan je od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture. Njegovo zidanje započeto je 1407. godine, a kompleks manastira čine: crkva, „trpezarija“, u kojoj se nekada nalazila Resavska škola, monaške kelije i pomoćni objekti. Manastir je sa spoljne strane opasan zidinama sa 11 kula, među kojima je glavna „Despotova“ – donžon kula. (Foto: zlatovo.com)

Manastir_Pecka Patrijarsija

Pećka patrijaršija

Predstavlja vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Podignuta je u 13. veku. Igumanija manastira, koja se nedavno upokojila, Mati Fevronija, smatrala se najuglednijom monahinjom Srpske pravoslavne crkve. Kompleks manastira čine Hram svetim apostolima, Hram Svetog Dimitrija i crkve posvećene Bogorodici i Svetom Nikoli. Mošti patrijarha Spiridona počivaju u Hramu Svetog Dimitrija. Na spisku je svetske kulturne baštine UNESCO-a. (Foto: www.nspm.rs)

Manastir_Mileseva

Mileševa

Smeštena je u blizini Prijepolja, a podigao ju je njen zadužbinar, kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini 13. veka, gde je i sahranjen. U početku su u ovom manastiru počivale i mošti Svetog Save, dok nisu prenešene na Vračar. Remek delo ovog manastira je freska Belog anđela, koja je svetski poznata. (Foto: www.tt-group.net)

Manastir_Visoki_Decani

Dečani

Podigli su ga zajedno kralj Stefan III Dečanski i car Dušan Silni, 1335. godine. Glavni izvođač radova bio je katolički monah Fra Vito iz Kotora. U zidanju je učestvovao i sam kralj Stefan, koji je sazidao ugaoni kamen na ovoj crkvi. Visina manastira od 30 metara bila je neuobičajena za ono doba, pa se zato još i zove Visoki Dečani. Ovo je još jedan srpski manastir koji čuva UNESCO. (Foto: caskanja.net)

Manastir_Sopoćani

Sopoćani

Zadužbina kralja Stefana Uroša I, u blizini je izvora reke Raška. Okvirno doba kada je podignut manastir je VIII vek. Preciznije ne može da se odredi zbog oštećenja same table na kojoj je uklesan datum podizanja manastira. Ime potiče od slovenske reči sopot, što znači izvor. U periodu turske vladavine je znatno oštećen, no nakon obnove i ovaj manastir se našao na listi UNESCO-a. Ujedno je i porodični mauzolej u kome počivaju kralj Uroš i neki članovi njegove porodice. (Foto: www.svilajnac001.co.rs)

Manastir_Djurdjevi_Stupovi

Đurđevi stupovi

Zadužbina Stefana Nemanje koju je podigao, kako legenda kaže, jer se prilikom zatočeništva u jednoj pećini zavetovao da će, ako izađe živ, da sazida manastir u čast Svetom Đorđu. Ovaj zavet je i ispunio 1171. godine. Manastir se nalazi na krunskom posedu porodice Nemanjić. Takođe je na listi UNESCO-a. (Foto: zzskv.rs)

Manastir_Studenica

Studenica

Nedaleko od Kraljeva, nalazi se još jedna zadužbina Stefana Nemanje. Utvrda manastira okružuje kompleks od četiri crkve i to: Bogorodičina, Kraljeva, crkva Svetog Nikole i još jedna crkva, koja je očuvana u temeljima manastira. Zbog svojih fresaka iz 13. i 14. veka, UNESCO je preuzeo brigu i o ovom manastiru. Može se reći da su Nemanjići porodično vodili brigu o zadužbini. (Foto: www.republik.rs)

Manastir_Miljkovo

Miljkovo

Prvi zapisi o manastiru datiraju iz 14. veka, a specifičnost je u podatku da u njega 1926. godine dolaze ruski emigranti sa jeromonahom Amvrosijem. On je u velikoj meri doprineo obnovi i funkcionisanju svetinje. Nakon njegove turbulentne prošlosti, 1808. godine manastir dobija na poklon zvono od Karađorđa, koje kasnije biva skinuto, a sam kompleks je spaljen i opljačkan u znak odmazde za Prvi srpski ustanak. (Foto: svetidimitrije.no)

Manastir_Ravanica

Ravanica

Nalazi se u podnožju Kučajskih planina, a podignuta je kao zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića, pored koga se ktitorima ovog molitvenog mesta smatraju i njegova supruga Milica i njihovi sinovi Stefan i Vuk. Manastir podignut u 14. veku je opasan visokim zidinama sa sedam kula, od čega su do danas sačuvane svega tri, kao i severni deo zida.

(Foto: www.duhovneradosti.co.rs)

Manastir_Hilandar

Hilandar

Srpski manastir smešten je na severnom delu Svete gore na Atosu, trećem kraku poluostrva Halkidiki. Inače, Atos se smatra državom monaha sa tradicijom od preko hiljadu godina. Osnivači manastira su Stefan Nemanja i njegov sin Rastko (u monaštvu Sveti Simeon i Sveti Sava), ali kako koji Nemanjić bi preuzeo presto, brižljivo bi vodio brigu o ovoj svetinji, koja doživljava procvat u doba cara Dušana Silnog. 2004. godine manastir je pretrpeo ogromnu štetu izazvanu požarom, nakon čega je odmah započeto sa sveobuhvatnom obnovom. Kuriozitet je da jedno drvo masline, koje je posadio car Dušan u 14. veku, i dan danas daje plodove. (Foto: www.hilandar.info)