Malena ali moćna kraljevina evropskog severa, kojom su nekada davno gospodarili pravi vikinzi. Danci u svom rečniku nemaju adekvatnu reč kojom za nešto treba da zamole. Zemlja u kojoj su, na radost dece širom sveta, nastale i više nego čuvene „Lego kocke“, ima prosečnu nadmorsku visinu ispod 200 metara. Iako su duboko zagazili u sever sveta, Danci nisu hladan narod, baš suprotno, uglavnom su međusobno na „per tu“. Mogu da se pohvale jednim od najboljih socijalnih sistema u svetu, pa i ne čudi što spadaju među najsrećnije nacije sveta. Ovo je bilo par reči uvoda, a sada slede neke zaista zanimljive informacije o Danskoj, postojbini tvorca čuvene Male sirene.

 

Foto: denmark.dk

Foto: denmark.dk

Zabavni podatak kaže da u prestonici Danske, Kopenhagenu postoji veći broj bicikala, nego što sam grad ima stanovnika. Svi voze bicikle.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Kanada i Danska, sad već imaju tradiciju potpuno benigne borbe oko jednog malog nenaseljenog ostrva. O osornim pretnjama i zapaljivim govorima nema ni pomena. Kada odluče da „napakoste“ jedni drugima, stanovnici ove ili one zemlje, jednostavno ne pokupe prazne flaše prilikom kampovanja, a posebno uživaju da pobodu svoju zastavu koju ponesu, a koju ovi drugi sklone i na njeno mesto ubodu svoju. I tako u krug od 1930. godine.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ovaj podatak možda će i najbolje opisati danski mentalitet: kada dođu na pešački prelaz, uredno čekaju da se pojavi zeleno svetlo na semaforu, čak i kada je ulica potpuno prazna, Dancima ne pada na pamet da pretrčavaju ili prelaze „na crveno“.

 

Foto: thelocal.dk

Foto: thelocal.dk

Kao potpuno ravna, zemlja prosečne nadmorske visine od 31 metar, Danska je jedna od retkih zemalja u svetu koja nema ni jednu jedinu planinu! Što je interesantno, jer Danci ne znaju šta znači voziti bicikl uzbrdo.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Najstarija, i dalje postojeća monarhija u svetu je upravo Danska. Poreklo kraljevske porodice datira još od X veka, a zastava koja se danas vijori nije menjana od 1219. godine, pa nosi titulu najstarije državne zastave na svetu.

 

Foto: tvsyd.dk

Foto: tvsyd.dk

Najbogatiji Danac, po malo očekivano je vlasnik kompanije i tvorac Lego kocki. Njegovo bogatstvo je procenjeno na 10 milijardi američkih dolara i ta suma ga čini 158 na listi najbogatijih ljudi na svetu.

 

Foto: ideaexchange.org

Foto: ideaexchange.org

Ako ste se nekada zapitali kako je bežična konekcija „blutut“ „bluetooth“ dobila ime, odgovor je, po drugom danskom kralju Haraldu Blututu (Harald Bluetooth).

 

Foto: binglebogfacts.com

Foto: binglebogfacts.com

Pakao Holokausta, koji je stigao i zapečatio sudbine miliona Jevreja, uspelo je da preživi čak 99% danskih Jevreja, jer su Danci po hitnom postupku organizovali njihov masovni transport u susednu i neutralnu Švedsku.

 

Foto: datuopinion.com

Foto: datuopinion.com

Čudo moderne građevine, čuveni Eresund, pola most, a pola podvodni tunel, koji čini direktnu vezu između Danske i Švedske, dugačak je 7.845 metra i najduži je kombinovani most u Evropi.

Foto: archdaily.com

Foto: archdaily.com

Luka u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske, koji se iz milošte naziva „Venecijom severa“, i „fantazijom Skandinavije“ do te mere ima čistu vodu, da se u njoj čovek može kupati.

Naslovna fotografija: BsnSCB.com