Jak rep koji je prekriven sjajnom sedefastom krljušti; zamah-dva i prostranstvo plavih dubina se otvara i prosto nudi; prelepa duga kosa ukrašena nekom morskom zvezdom leluja kroz vodu; najlepše školjke umesto običnog grudnjaka… Zvuči zamamno, moramo priznati, jer je to predstava koju imamo o bajkovitim sirenama od kojih ni boginje nisu lepše. Te misteriozne nimfe, prisutne su u pričama, a možda i u dubokim vodama od kako postoji svet. Da li su one samo plod nečije bujne mašte, ili ta fascinantna bića iz epova i priča zaista na neki način postoje, otkrijte u produžetku teksta.

 

Foto: svijetokonas08.blogspot.rs

Foto: svijetokonas08.blogspot.rs

U dosta svetskih jezika, kao što su francuski, španski, italijanski, poljski i portugalski, ime ovih bića je jedinstveno – sirena i označava pola ženu i pola ribu, istovremeno.

 

Foto: goddessgift.net

Foto: goddessgift.net

Prvo pominjanje sirene može se pronaći u antičkim sirijskim spisima koji datiraju iz vremena od oko 1.000 godina p.n.e., a prema kojima se smatra da je žena sa imenom Atargatis zaronila u jedno jezero sa željom da postane riba, ali transformisao joj se samo donji deo i umesto nogu je dobila rep. 

 

Foto: look.com.ua

Foto: look.com.ua

U većini legendi koji su vekovima ispredali narodi koji su živeli na obalama mora, sirene su predstavljane kao zanosne, prelepe i opasne devojke, koje su svojom pesmom i lepotom nagonile mornare u propast i smrt.

 

Foto: liloveve.com

Foto: liloveve.com

Za akvamarin, dragi kamen boje predivnog mora, smatra se da je nastao od suza koje su prolivale sirene.

 

Foto: lrjproductions.deviantart.com

Foto: lrjproductions.deviantart.com

E, sad, kada se osvrnemo na reči onih koji stvarno veruju u sirene, oni tvrde da sirene poseduju čak 4 super moći: razvijena im je sposobnost telepatske komunikacije, u stanju su da predvide budućnost, besmrtne su i umeju da hipnotišu.

 

Foto: genzoman.deviantart.com

Foto: genzoman.deviantart.com

Ono u šta oni takođe veruju jeste da ukoliko ih poljubi sirena, dobiće sposobnost da dišu pod vodom.

Foto: alluringlore.wordpress.com

Foto: alluringlore.wordpress.com

Ako malo uozbiljimo temu i skrenemo sa puta pretpostavki, bajki i mitova, videćemo da postoje brojni zapisi i svedočenja o potencijalnom postojanju ovih neverovatnih bića. Dakle…

Foto: foundfootagecritic.com

Foto: foundfootagecritic.com

Od Kolumbovog zapisa pa do danas  postoji mnogo prijava o susretima sa sirenama. Recimo, ratne 1943. godine, japanski vojnici su u malezijskim vodama prijavili susret sa bićima koja imaju riblji rep, ljudski torzo i usta poput šarana. Da ovo nije usamljeni slučaj, postoji i sličan zapis Animal Planet-a, napravljen za vreme proučavanja voda u okolini Grenlanda. Da li je stvaran ili nedvosmisleno lažan, kako ga je okarakterisala Nacionalna okeanska služba (National Ocean Service), presudite sami. No, zapisa ima još…

 

Foto: manmythmagic.blogspot.rs

Foto: manmythmagic.blogspot.rs

Tokom toplog avgusta 2009. godine u jednom malom primorskom mestu po imenu Kiriat Jam, u Izraelu, lokalne vlasti su zbog masovnih prijava o iskakanju sirena iz vode i njihovim akrobacijama, raspisale nagradu od 1 milion američkih dolara za onoga ko uspe da je ulovi, živu ili mrtvu. Do danas, koliko je poznato, nije se javio niko da pokupi nagradu…

I za kraj…. Ta-na-na-naaaa!

Foto: www2.padi.com

Foto: www2.padi.com

Morske krave, odnosno „Sirenie“, kako im je stručni naziv, jesu sisari koji dobar deo svog života provode u vodi, a zanimljive su za pominjanje tokom razgovora o ovoj temi, jer su upravo one bića koje moreplovce često navode da ih pomešaju sa zanosnim devojkama.

Iam Kristofer Kolumbo je jednom zabeležio da je bez dvoumljenja video sirenu, ali da je bila „ružna i gojazna.“

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders