Naša znatiželja nas je odvela ovaj put na daleki sever Rusije, u malo mesto po imenu Mirni, koje se ni po čemu, na prvi pogled ne razlikuje od većine sličnih, osim što skoro 35.000 meštana ovog malog mesta živi u neposrednoj blizini gorostasnog otvorenog rudnika dijamanata, koga iz milošte Rusi zovu „najskuplja rupa na svetu“. Kako, zašto i koliko, saznajte u produžetku.

 

Foto: mining.com

Foto: mining.com

Najveći svetski rudnik dijamanata zove se “Mir” i ime je dobio po vođi geološke ekspedicije Juriju Kabardiju, koji ga je 1955. godine otkrio i tom prilikom obavestio šifrovanom porukom: “Pušim lili mira”.

 

Foto: thevintagenews.com

Foto: thevintagenews.com

Dimenzije su i zastrašujuće i zadivljujuće: prečnik rudnika iznosi preko 1,2 kilometara, a dubina je 525 metara. Procena je da na tonu iskopane rude, dolazi nepuni karat, odnosno 180 grada dijamanata. 

 

Foto: idexonline.com

Foto: idexonline.com

Od početka eksploatacije ovog otvorenog rudnika, uslovi su bili jako teški, jer se temperatura spuštala i do nekoliko desetina Celzijusovih stepeni u minus, pa se gorivo u mašinama ledilo, te su avionskim motorima odleđivali samo mesto iskopa. Ovo ne čudi, ako znamo da u ovom delu sveta oštra zima traje čak 7 meseci.

 

Foto: joya.life

Foto: joya.life

Do 2001. godine ovaj rudnik je iznedrio dijamante u ukupnoj vrednosti od 17 milijardi američkih dolara. Drago kamenje slabijeg kvaliteta korišćeno je pri izradi raznih instrumenata,  a kvalitetni uzorci šalju se dalje na obradu u Indiju.

 

Foto: rbth.com

Foto: rbth.com

Iz rudnika, 8.000 kilometara udaljenog od Moskve, samo tokom 2014. godine iskopano je čak 6 miliona karata dijamanata.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Zbog gigantskih dimenzija, let helikoptera i sličnih letelica je zabranjen, zbog strujanja vazduha, koji prosto usisava letelice u grotlo.

 

Foto: interestingengineering.com

Foto: interestingengineering.com

Najveći dijamant koji je pronađen ovde težio je 342 karata , odnosno 68 grama.

 

Foto:

Foto: techeblog.com

Rudnik se danas smatra privatnim vlasništvom ruske kompanije “Alrosa”, koja je zadužena za čak ¼ celokupne svetske proizvodnje dijamanata.

 

Foto: eng.alrosa.ru

Foto: eng.alrosa.ru

Preciznije rečeno, rudnik se nalazi u administrativnom centru Mirninske oblasti u zapadnom delu Jakutije. Grad Mirni je poznat i kao “dijamantska prestonica Rusije”.

 

Foto: lovelydayoff.com

Foto: lovelydayoff.com

Kada je Rusija ostala potpuno razorena nakon Drugog svetskog rata, Josif Staljin je novac dobijen od prodaje dijamanata iz ovog rudnika koristio u obnovi svoje zemlje.

 

Naslovna fotografija: Atlas Obscura