Ona je ledena i pompezna. Nestvarna kakva jeste, ostavlja bez daha. Spoj onoga što je bilo i što tek treba da se dogodi. Mesto revolucija, moći i tradicije. Pobeđujući ratne i mirne vekove, stekla je brojne nadimke, među kojima je i „Treći Rim“. Jedan od dva najmoćnija politička centra moći na čitavom svetu. Ako smo vas dovoljno zaintrigirali, a verujemo da jesmo, prećoćemo na sledeći nivo sa 10 neverovatnih podataka o Moskvi, večitom gorostasu koji traje.

 

jurij_dolgorukin_osnivac

Foto: dreamstime.com

Moskvu, koju danas znamo, osnovao je princ Jurij Dolgorukij, daleke 1147. godine, i tada se grad zvao Moskov.

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Ono što je posebno interesantno, jeste to, da je oko Kremlja, kao najvećeg srednjovekovnog utvrđenja na svetu, Moskva izgrađena u koncentričnim krugovima.

 

Foto: smarthistories.com

Foto: smarthistories.com

Nekadašnja Moskovska kneževina sebe je smatrala naslednikom Rimske imperije, pa zato i dan danas u Moskvi kola izreka: „Dva Rima su pala. Treći stoji. Četvrtog neće biti“.

 

Foto: ruspirit.ru

Foto: ruspirit.ru

Ako ste mislili da je Crveni trg dobio ime u doba ruskog komunizma, prevarili ste se. Ovo ime je zaradio nakon velikog požara koji je izbio u Moskvi, a koji je stvorio sablasni utisak crvenila.

 

Foto: scoopempire.com

Foto: scoopempire.com

Njujorčani se žale na gužvu u saobraćaju? U Moskvi se beleže tolike gužve da bogataši često plaćaju kolima Hitne pomoći da ih pod rotacijom prevoze do željenih lokacija.

 

Foto: lisashukov.photoshelter.com

Foto: lisashukov.photoshelter.com

Iako je Moskva dobila ime po istoimenoj reci koja protiče kroz grad, samo ime u prevodu znači „vlaga, vlažnost“, što ima logike ako znamo da je Moskva, kada je započinjala da se gradi, to bilo močvarno područje.

 

Foto: oldpicz.com

Foto: oldpicz.com

U staro vreme, nije mogao svako da živi gde hoće, već je Moskva bila podeljena strogo na delove po klasama, profesijama i nacionalnostima.

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Tramvaj pod rednim brojem 3 je najstarija linija u Moskvi, jer bez prekida saobraća od 6. aprila 1899. godine.

 

Foto: lidenz.ru

Foto: lidenz.ru

Ruska prestonica je ponosni vlasnik najlepšeg metroa na svetu. Zbog enterijera koji zaista nije ni nalik ni jednom drugom metrou na svetu, a koji pre podseća na muzej nego na podzemnu železnicu, smatra se pravom atrakcijom, u svakom smislu.

 

Foto: videoblocks.com

Foto: videoblocks.com

Moderna Moskva, centar političke i finansijske moći čitave Rusije, beleži stopu nezaposlenosti od samo 1 %, što dodatno impresionira uz podatak da je nacionalna stopa nezaposlenosti svega 7%.

Naslovna fotografija: Pinterest