Please, spasibo, bonjour, ahoi, danke, obrigado, grazie… Kaže se da čovek vredi onoliko, koliko svetskih jezika govori. Za koji god da se odlučimo, to nije samo puko učenje reči, već i upoznavanje jednog novog sveta. Bilo da je težak ili lak, “pitak” za uvo, ili kompleksan za razaznavanje, vredan je truda. Ovom prilikom vas nećemo naučiti novom jeziku, ali ćemo vas upoznati sa zanimljivostima koje svetski jezici kriju. Ko zna, možda baš ovde pronađete inspiraciju za učenje nekog novog jezika.

 

skoro_7000_jezika

Trenutno, po podacima koji su dostupni, u celom svetu postoji između 5.000 i 7.000 jezika i dijalekata, koji su u aktivnoj upotrebi. (Foto: Thrillist)

 

moderan_kineski

Foto: allianceglobaled.org

Moderan kineski jezik zasnovan je na čak 50.000 znakova. Poznavaoci ovog drevnog i kompleksnog jezika kažu da je za čitanje dnevne štampe potrebno poznavanje oko 2.000 znakova, dok je za književna dela potrebno raspoznavati 8.000 znakova.

 

ruski_jezik

Foto: wallpapersafari.com

Ankete i istraživanja tvrde, da ruskim jezikom govori oko 285 miliona ljudi u svetu, što ga čini 4. najrasprostranjenijim jezikom na svetu.

 

papua_nova_gvineja

Foto: hugh.thejourneyler.org

Papua Nova Gvineja, zemlja Okeanije, u kojoj po popisu iz 2013. godine živi oko 7.398.500 ljudi, poznata je po tome što se u njoj govori čak 850 različitih jezika!

 

vatikanski_bankomat

Foto: wikimedia.commons, author: Seth Schoen

U papskoj državi Vatikanu, postoji opcija, po kojoj usluge bankomata možete koristiti na latinskom jeziku.

 

srpski_jezik

Foto: dijaspora.gov.rs

Srpski jezik je jedini na svetu koji ima dva pisma, koja su podjednako u upotrebi, ćirilično i latinično. Reč -prestolonaslednikovica-, koja opisuje ženu prestolonaslednika, je sa 22 slova zvanično najduža reč u srpskom jeziku i kao takva deo je Ginisove knjige rekorda.

 

jezici_u_nestajanju

Foto: digital.vpr.net

Nešto manje od 2.500 svetskih jezika se smatra ugroženim i pred izumiranjem.

 

ajapaneko

Foto: haoss.org

Jezik po imenu -ajapaneko-, koji je bio zastupljen samo u jednom delu Meksika, je jedan od izumirućih jezika. Ono što je zanimljivo, jested a jedina dva čoveka koji se smatraju dobrim poznavaocima ovog jezika, ne razgovaraju, jer su u zavadi već godinama. Zato je jedan američki lingvista došao na ideju da sastavi rečnik ajapaneko jezika, dok još ima sa kim da se konsultuje.

 

frizijski_jezik

Foto: lowlands-l.net

Jezik koji je po izgovoru, a i drugim karakteristikama najsličniji današnjem engleskom jeziku, zove se frizijski jezik. U nekim segmentima, moguće je pronaći sličnosti i sa holandskim i danskim jezikom, a koristi ga u upotrebi oko 500.000 ljudi.

 

silbo_gomero_jezi'

Foto: documentingreality.com

“Silbo Gomero”, ime je jezika kojim se služe stanovnici malog kanarskog ostrva po imenu La Gomera. Nismo ga spomenuli tek onako, naime, ovo je jedini zviždući jezik koji je u potpunosti razvio i koji koristi zajednica od preko 20.000 ljudi.

Naslovna fotografija: SHunVMall.com