Ako ne najveća, onda svakako jedna od vodećih pisanih misterija, od kako je veka i ovog nama poznatog sveta. Da li je ovaj veličanstveni rukopis sačinio monah Herman, ili ipak Nečastivi lično? Da li je delo pisano decenijama, ili je 320 ručno ispisanih stranica nastalo za samo jednu noć? Na ova, ali i na mnogo kontraverznija pitanja koje i dalje muče čovečanstvo a tiču se „Đavolje Biblije“, pokušaćemo da odgovorimo kroz 10 više nego fascinantnih činjenica vezanih za ovo srednjovekovno književno čudo.

 

Foto: horrorgalore.com

Foto: horrorgalore.com

Ova divovska knjiga se nalazi u drvenoj kutiji koja je prekrivna kožom i metalnim ukrasima na spoljnim ivicama. Zapanjujuće dimenzije od 92 santimetra dužine, 50 širine i 22 santimetra debljine, čine je najvećim srednjovekovnim rukopisom. Đavolja Biblija, kako se još naziva, sastavljena je od 310 listova pergamenta, koji su dobijeni od kože čak 160 magaraca i teladi. Originalno, ovo delo je sadržalo 320 listova, ali su neki vremenom uklonjeni, ali nije poznato ni ko, a ni zašto ih je uklonio, osim što se veruje da su sklonjene strane posedovale monaška pravila Benediktanaca.

 

Foto: sobrerelatos.com

Foto: sobrerelatos.com

Smatra se najvećim srednjovekovnim manuskriptom, koji teži potpuno neverovatnih 75 kilograma! Najraniji pomen ove knjige beleži se 1229. godine. Napisana je na latinskom jeziku, a „Codex Gigas“, u prevodu sa latinskog jezika znači džinovska knjiga.

 

Foto: justmerveilleux.wordpress.com

Foto: justmerveilleux.wordpress.com

Kontraverzni naziv “Đavolja Biblija” dobila je zbog ilustracije đavola koju sadrži, ali i zbog legende o monahu koji je prodao dušu istom, kako bi napisao ovu knjigu.

 

Foto: en.wikigogo.org

Foto: en.wikigogo.org

Veruje se da je nastala početkom XIII veka u benediktanskom manastiru Podlažice u Bohemiji, odnosno, današnjoj Češkoj. Codex Gigas obuhvata Vulgatu, Bibliju pisanu na prostom jeziku, kao i mnoge istorijske dokumente, takođe na latinskom jeziku. 1648. godine, tokom 30-ogodišnjeg rata, švedska vojska je pokupila ovaj rukopis kao deo ratnog plena i do današnjeg dana je ostao da se čuva na tlu ove zemlje.

 

Foto: qwelly.com

Foto: qwelly.com

Opsežan rukopis takođe sadrži i iluminacije, koje su urađene u crvenoj, plavoj, žutoj, zelenoj i zlatnoj boji. Početna slova su bogato ukrašena i nisu retke strane na kojima prvo slovo prekriva pozadinu čitavog pergamenta. Opsežnom analizom je utvrđeno da rukopis ima ujednačen izgled kroz čitavih 310 stranica, te da ga je sigurno pisala jedna osoba.

 

Foto: atlasobscura.com

Foto: atlasobscura.com

I dok neki veruju da je knjiga napisana brzo, naučnici koji su analizirali ovo delo tvrde da je bilo potrebno više od 20 godina da se delo kompletira.

 

Foto: allthatsinteresting.com

Foto: allthatsinteresting.com

Na listu broj 290, nalazi se oslikan đavo, visine oko 50 santimetara, a na listu broj 291, oslikano je Nebesko carstvo, kao dobro, koje je contrast zlu.

 

Foto: bursarts.wordpress.com

Foto: bursarts.wordpress.com

Prema jednoj legendi, koja je postal aktuelna tokom srednjeg veka, autor knjige, monah Herman, prekršio je svoju monašku zakletvu i kazna mu je bila da provede ostatak života živ zazidan. Kako bi okajao greh, zavetovao se da će za jednu noć napisati knjigu u kojoj će obuhvatiti čitavo ljudsko znanje- Shvativši u ponoć da neće stići da je završi, sklopio je pakt sa đavolom, prema kome mu je đavo pomogao da do jutra ispiše celu knjigu, a za uzvrat je dobio monahovu dušu. Ovo je samo jedna od brojnih legenda koja se vezuje za nastanak ovog veličanstvenog dela.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Prilikom jednog od testova koji su sprovedeni nad ovom knjigom, zaključeno je da bi samo za kaligrafski deo, koji ne podrazumeva ukrašavanje i ilustracije, bilo neophodno 5 godina neprekidnog pisanja. 

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

U svojoj raznovrsnosti, ova knjiga sadrži čak i dve magične čini o hvatanju lopova, kao i detaljan opis njihove primene. Delo se danas čuva u Narodnoj biblioteci Švedske, u Štokholmu, ali uglavnom nij dostupna posetiocima na uvid.