Odabrati ime, koje će možda u nekom trenutku milioni fanova širom sveta uzvikivati u prepunim holovima, arenma i koncertnim dvoranama, nije ni malo prost zadatak. Kratko, jasno, konkretno, ili specifično? Brojke, ili slova? Dešava se da bend biva upamćen, ne po imenima svojih hitova, već upravo po svom nazivu. Ovo su najinteresantnije priče o tome kako su najpoznatiji bendovi sveta dobijali svoja imena i ko im je kumovao.

 

linkin_park

Foto: wall.alphacoders.com

Linkil Park.

Pevač ove nadaleko čuvene grupe, Čester Benington (Chester Bennington), imao je ideju da se bend zove „Lincoln park“, iz razloga, jer je često prolazio istoimenom ulicom u gradu Santa Monika (Santa Monica). Ipak, kada je došlo do momenta registracije domena, administrativnom greškom, upisano je „Linkin“, umesto „Lincoln“, pa je odlučeno da tako i ostane.

 

led_cepelin

Foto: wall.alphacoders.com

Led Zeppelin.

Imenu jednog od najpoznatijih bendova sveta, kumovao je Kit Mun (Keith Moon), bubnjar benda po imenu „The Who“, a sam naziv potekao je od fraze koju su interno upotrebljavali za loš nastup, dakle kao produkt šale.

 

blek_sabat

Foto: wall.alphacoders.com

Black Sabbath.

Birmingenski hevi metal bend, najpre se zvao „Earth“, a prva pesma koju su izbacili na muzičko tržište, zvala se „Black Sabbath“. Tek nakon nekog vremena, ustanovljeno je da postoji još jedan „Earth“, pa je odlučeno da bend ponese ime po svom prvencu.

 

u2

Foto: firsthdwallpapers.com

U2.

„U2“ je tek treće ime po redu koje je nosio ovaj bend („Feedback“ i  „The Hype“). Od 1978. godine ime grupe se poklapa sa njihovom idejom da je i publika i svaki pojedinac iz publike zaslužan za stvaranje muzike (U2 – you too – ti takođe).

kvin

Foto: Pinterest

Queen.

Po brojnim ocenama, ovo je jedan od najuspešnijih i najuticajnijih rok sastava svih vremena, koji je prestao sa postojanjem kada je frontmen grupe Fredi Merkjuri (Freddie Mercury) umro, 1991. godine. On je i dao ime grupi, govoreći da smatra da je kratko i upečatljivo, a i da odlično zvuči.

 

r.e.m

Foto: Fanpop

R.E.M.

Svetski popularni bend, koji je potekao sa tla Amerike još 80-ih godina, lako se odlučio za ovo ime i skraćenica ima izvorno značenje, a to je stanje sna koje je karakteristično po brzom kretanju očiju.

 

kiss

Foto: shunvmall.com

Kiss.

Bend, čiji su članovi poznati po svom kontroverznom ponašanju i oblačenju, dobio je ime po pesmi „Looking for a Kiss“, grupe „New York Dolls“. Ono što je interesantno, jeste da slova s iz naziva, neodoljivo podsećaju na munje, ali i na nacističke znake SS trupa. Slučajnost? Možda…

 

abba

rockwallpapers.net

ABBA.

Ime jedne od najboljih svetskih, a svakako najpopularnija švedska grupa svih vremena, ime je dobila po početnim slovima imena članova sastava: Ani, Beni, Bjorn i Agneta.

 

ramstajn

Foto: wall.alphacoders.com

Rammstein.

Ovako se zove vojna baza na zapadu Nemačke, gde se dogodila velika nesreća tokom avio-mitinga daleke 1988. godine, te upravo zbog sećanja na ovaj događaj, bend je odlučio da ponese ovo ime.

 

rolingstounsi

Foto: wall.alphacoders.com

The Rolling Stones.

Makinli Morganfild, koga svet zna kao „oca“ bluz muzike Madija Votersa (Muddy Waters), snimio je pesmu pod istim nazivom 1948. godine, te su članovi sad već legendarnog četvoročlanog rok sastava, odlučili da se baš po toj pesmi grupa nazove.

Naslovna fotografija: WallpaperCave