Iako ga je svet upamtio kao britanskog premijera koji je brinuo o svojoj zemlji tokom II svetskog rata, on je čovek koji je u engleskoj, ali i svetskoj istoriji ostavio mnogo dublji trag. Tokom svog 91-godišnjeg života, uspeo je da uradi i zasluži mnogo toga, između ostalog i Nobelovu nagradu za književnost koju je dobio 1953. godine, a takođe je postao i prvi počasni građanin u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Ko je zaista i kakav je bio Vinston Čerčil, saznaćete ako ostanete sa nama.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Kada je jednom prilikom britanski vojskovođa Montgomeri izjavio: „Ne pušim, ne pijem, zato sam zdrav 100%“, Čerčil mu je uzvratio sa: „Pijem, pušim, pa sam zdrav 200%“!

 

Foto: culturizando.com

Foto: culturizando.com

Čitav svet je znao za odijum koji je Čerčil gajio prema Mahatmi Gandiju, pa nije začudilo kada je rekao: „Pustite ga da radi šta hoće“, kada su ga obavestili da Gandi planira da započne štrajk glau u zatvoru, te da postoje šanse da zamo i umre. Takođe, izraženo je negodovao na Gandijevo puštanje iz zatvora, ali je u tom trenutku bio preglasan, iz straha da će Gandi stvarno umreti od gladi, što bi uveliko destabilizovalo tadašnju situaciju.

 

Foto: fineartamerica.com

Foto: fineartamerica.com

Tokom mlađih dana, Vinston Čerčil je bio pobornik ideje o eugenici, te je smatrao sasvim opravdanu sterilizaciju „nepodobnih“, kako se ne bi prenosili loši genetski materijali. 1907. godine je podržao skandaloznu ideju o sterilizaciji hendikepiranih i mentalno obolelih ljudi.

 

Foto: sudiepchuaden.com

Foto: sudiepchuaden.com

Duboko je verovao u to da postoji razlika među ljudima u rasama, te da „bela“ rasa zaslužuje apsolutni primat kao superiorna, inteligentna i mudra, kako ju je opisivao, dok je građane Indije i Afrike smatrao nedostojnim bilo kakvih prava.

 

Foto: mediastorehouse.com

Foto: mediastorehouse.com

Kada bi imao slobodnog vremena, koristio bi ga tako što bi zidao zidove u dvorištu, jer je jako voleo da ređa cigle.

 

Foto: richardlangworth.com

Foto: richardlangworth.com

Tvrdio je da je prilikom posete u Beloj kući jasno video duh pokojnog predsednika Abrahama Linkolna. Vremenom, u ovoj tvrdnji su mu se pridružili i Teodor Ruzvelt, potonji predsednik Sjedinjenih Američkih Država, kao i Morin Regan, ćerka predsednika Ronalda Regana.

 

Foto: moroccoworldnews.com

Foto: moroccoworldnews.com

Takođe, tokom posete Beloj kući, u neformalnom razgovoru sa predsednikom Ruzveltom spao mu je peškir koji je nakon kupanja nosio oko pojasa. Na iznenađenje američkog predsednika, Čerčil je ne trepnuvši rekao: „Vidite, gospodine predsedniče, ja nemam šta da krijem“.

 

Foto: petapixel.com

Foto: petapixel.com

Jedna od najčuvenijih njegovih slika nastala je prilikom zvaničnog slikanja, kada mu je fotograf Jozef Karš prišao, izvadio tompus iz usta a zatim zabeležio Čerčilovo durenje.

 

Foto: westlondontoday.co.uk

Foto: westlondontoday.co.uk

Kada su ga pitali šta to znači kada neko ima takta u razgovoru, on je lako odgovorio: „To znači da nekoga pošaljete do đavola, ali na takav način, da se on zapravo obraduje putovanju“.

 

Foto: johnstoniannews.com

Foto: johnstoniannews.com

Prva žena u britanskom parlamentu Nensi Astor, koja je takođe bila poznata i kao „Lady Astor“, tokom jedne debate, rekla je Čerčilu da bi mu, u slučaju da je ona njegova supruga sipala bez razmišljanja otrov u čaj, na šta joj je on šarmantno odgovorio: „Madam, da sam ja vaš muž, ja bih taj čaj i popio“.

Naslovna fotografija: Eskipaper.com