Sigurno ste se nekada zapitali da li i ko piše knjige o muzici? Predstavljamo vam listu najboljih po izboru sajta BuzzFeed Music.

10) Mo’ Meta Blues – pisci Ahmir “Questlove” Thompson i Ben Greenman

mo_meta_blues

Čitajući ove memoare imate utisak kao da slušate najbolju i najelegantinju muziku na svetu. Muzika je toliko prisutna i ispunjava piščev život. Gotovo svaki momenat njegovog života je povezan sa muzikom. Opisi iskustava sa najvećim muzičarima poslednje tri dekade su više nego odlični. Ako ni zbog čega drugog ovu knjigu vredi pročitati zbog ubistveno smešne anegdote o odlasku na klizanje sa Princom.

9) Autobiography – pisac Morrissey

autobiography

Autobiografija je baš ono što biste očekivali od Morisejevih beleški, stranica za stranicom kitnjastog stila, sa odličnim smislom za humor i sa mržnjom usmerenom ka svima koji su mu se ikada zamerili. Najveće iznenađenje predstavlja poštovanje i ljubav koju je gajio prema bivšim saradnicima iz benda The Smiths. Isto se ne može reči za osnivača Rough Trade, Geofa Trevisa kog spominje u svakoj prilici u negativnom kontekstu da u nekim situacijama izgleda kao da se šali.

8) Sounds Like London: 100 Years of Black Music in the Capital – pisac Lloyd Bradley

live_london

Pisac ispreda bogatu, komplikovanu priču o crnačkoj muzici u Engleskoj, od džeza za vreme Prvog svetskog rata, kroz bluz, rege, R&B i hip hop. Knjiga je izuzetno temeljna i baca svetlost na desetine nepoznatih ali jako uticajnih umetnika.

7) Turn Around Bright Eyes – pisac Rob Sheffield

turn_around_bright_eyes

Potpuno razotkrivanje: Rob je moj prijatelj. Ali, ako ste pročitali njegovu treću knjigu, Turn Around Bright Eyes, ili bilo koji od dva prethodna memoara imaćete osećaj da je i Vaš prijatelj. U knjizi se smenjuju Robova smešna i pronicljiva zapažanja o kareokama i priča o njegovoj ljubavi sa drugom suprugom, priča o gotičaru poznavaocu kareoka Aliju. Rob opušteno i bez napora opisuje ostavljajući vas zaslepljene bilo novim načinom razmišljanja o umetnicima kao što su Neil Diamond ili Rod Stewart, bilo rasplakavši vas najdirljivijim argumentima u prilog tome da je najodaniji suprug na svetu.

6) Ready for A Brand New Beat – pisac Mark Kurlansky

ready_for_a_brand_new_beat

Mark Kurlansky koristi Motown klasik “Dancing in the Street”, kao središnja tačka za široku priču o pokretu za građanska prava, u leto 1964. godine. Možda izgleda kao jednostavna pesma o plesu, ali Kurlansky razvija svoj ​​podtekst i ispituje kontekst na način da bi se otkrilo da je jedan od kulturno najvažnijih pesama svog doba.

5) Everything’s Coming Up Profits: The Golden Age of Industrial Musicals – pisci Steve Young i Sport Murphy

everything_s_coming_up_profits

Ova knjiga je napisana u čast mjuzikla pisanih za korporacije i dizajniranih za internu propagandu kako bi se podigao moral zaposlenima. Često smešan – puno tih mjuzikla su potpuno apsurdni – ali i fascinantan uvid u bizarne ekscese američkih kompanija u periodu velikog bogatstva.

4) Benjamin Britten: A Life for Music – pisac Neil Powell

a_life_for_music

Fascinantna biografija legendarnog kompozitora Benjamin Britten otkriva problematični život čoveka koji je zapamćen po svojoj besprekornoj profesionalnosti i staloženosti. Pisac ispituje Britenov opus, osvetljavajući njegove lične borbe i život u tajnosti kao pripadnika gej populacije.

3) Yeah Yeah Yeah: The Story of Modern Pop pisac Bob Stanley

yeah_yeah_yeah

Ambiciozna knjiga Yeah Yeah Yeah govori o modernom popu od prvog predstavljanja na britanskoj top listi 1952. godine kroz devedesete, obuhvatajući niz usputnih kulturnih promena. Akcenat je na pop ikonama, ali nisu zanemareni oni manje poznati.

2) Beatles Vs. Stones – pisac John McMillian

beatles_vs_stones

Suparništvo The Beatlesa i The Rolling Stonesa tokom šestdesetih godina prošlog veka možda izgleda kao dosadna tema, ali u rukama ovog pisca zvuči sveže i uverljivo.  poput umorna temu, ali to je svježe i uvjerljiv u rukama Johna McMillan. On otkriva kako stvarno vodili živote bendovi i koliko se to razlikovalo od onoga što je publici prikazivano kao i ih brendova.

1) The Holy or the Broken: Leonard Cohen, Jeff Buckley, and the Unlikely Ascent of “Hallelujah” – pisac Alan Light

the_holy_or_the_broken

Knjiga predstavlja dugu i komplikovanu priču o pesmi Leonarda Cohen – a, ‘’Hallelujah’’ koja je neočekivano postala moderni standard. Poseban osvrt je na Jeff Buckley-ja , muzičara koji je nedvosmisleno kreirao konačnu verziju ove pesme.

Fotografije preuzete sa: buzzfeed.com