Nema ništa mekanije od bunde od prirodnog krzna, zar ne? Ili ništa vrednije od velikih slonovih kljova koje vise na zidu kao trofej iz lova. Tigrova koža umesto tepiha? A duboke čizme od autentične zmijske kože? Basnoslovno skupa odeća, obuća, nakit i ostali predmeti koje čovek nehumano dobija nemilice ubijajući divlje životinje, samo u zadnih 5 vekova koštalo je života ukupno 322 životinjske vrste koje su nestale sa lica Zemlje zbog narukvica, bundi, seče šuma i ostalih ljudskih hirova. Neke od njih, nauka i istorija upamtile su kao potpuno fascinantne i unikatne. Pošto nismo mogli da ih pobrojimo sve, mi smo se odlučili za 10 naj od naj. Na pitanje ko je najveći predator u prirodi, pogrešićete ako kažete velika bela ajkula, lav ili krokodil. Jedini tačan odgovor na ovo pitanje je – čovek.

 

Foto: minimagazin.info

Foto: minimagazin.info

Ptica slon sa Madagaskara.

Zvanično, najveće ptice koje su ikada živeli na Zemlji (ne računajući dinosauruse koji su imali krila) bile su visoke oko 3 metra i težile oko 400 kilograma. Bilo ih je ukupno 4 različite vrste sve do XVII veka, kada su zbog ljudskih aktivnosti, koje su podrazumevale smanjenje njihovog životnog prostora i uslova za život, izumrle.

 

Foto: vecernji.hr

Foto: vecernji.hr

Kvaga iz Južne Afrike.

Istražujući divlji jug Afrike, prirodnjaci su naišli na kvage i njihove rođake koji i danas postoje zebre. S obzirom na niz sličnosti kvaga i zebri, uključujući delimično i šare, bilo je teško reći da li su dve odvojene vrste ili samo varijacija iste. Poslednja kvaga, koja je i zabeležena na ovoj slici, uginula je u zatočeništvu 1883. godine. Inače, bile su na meti lovokradica samo i jedino zbog svog interesantnog i upadljivog krzna.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Baiji delfin iz Kine.

6000 Baiji delfina nekada je naseljavalo svoje prirodno stanište grandioznu kinesku reku Jangce i bili njen najlepši ukras. Razvoj teške industrije, surovo zagađenje ove reke i rasprostranjeni robolov doveli su dotle da naučnici ovu vrstu zvanično proglase izumrlom 2006. godine.

 

Foto: minimagazin.info

Foto: minimagazin.info

Irski los.

Zamislite prosečnog jelena samo nekoliko puta većeg sa rasponom ramena od oko 2 metra i neverovatnim rasponom rogova od skoro 3,5 metara, koji su težili neverovatnih 40 kilograma. E, i to stvorenje je nestalo, jer ga je čovek nemilice lovio zbog mesa, krzna i rogova.

 

Foto: animals.howstuffworks.com

Foto: animals.howstuffworks.com

Ptica Dodo sa Mauricijusa.

Možda najpoznatiji predstavnik onih koji više nisu među nama, pitoma i druželjubiva Dodo ptica naseljavala je udaljeni i topli Mauricijus, pre oko 1.500 godina. Nesvesna da treba da se plaši ljudi, ali istovremeno naglašeno blagog karaktera, vrsta je trajno istrebljena za manje od 100 godina!

 

Foto: sparknotes.com

Foto: sparknotes.com

Leopard sa Zanzibara.

Ovo je vrsta koja je svojim postojanjem platila danak ljudskom sujeverju i prostoti. Lokalni meštani, verujući da ove životinje pripadaju vešticama iz šuma, koje ih gone da napadaju sela, nemilice i surovo su ih lovili sve do 1996. godine, kada je Zanzibar ostao i bez poslednje jedinke ove, po mnogim osobinama, fascinantne vrste.

 

Foto: tigers-world.com

Foto: tigers-world.com

Tigar sa ostrva Java.

Krčenje šuma, zaposedanje divljine, zagađenje i nedostatak hrane, naterali su ovu vrstu tigrova da zagaze u čovekov svet i tamo potraže svoje obroke među domaćim životinjama. Nespremni da im vrate ono što su im uzeli, Javanci su zvanično zarobili i otrovali poslednjeg javanskog tigra 1972. godine, kada je i zvanično proglašen izumrlom vrstom.

 

Foto: foxnews.com

Foto: foxnews.com

Tasmanijski tigar.

Predstavljamo vam još jednu prelepu i trajno izgubljenu vrstu divlje mačke, pod nazivom tasmanijski tigar. Ovde je učinjen nezapamćeni presedan, utoliko što su lovljeni i istrebljivani u ime Australije, koja ih je videla kao pretnju na domaćinstva i čoveka. Poslednja jedinka uhvaćena je i zatočena u zoološkom vrtu u Tasmaniji 1933. godine, gde je i uginuo nakon samo 3 godine.

 

Foto: dnevno.rs

Foto: dnevno.rs

Veliki auk.

Islandska ptica selica, posebna i jedinstvena u ovom delu sveta maknuta je sa lica naše planete tako što je poslednja jedinka ubijena 1821. godine, kako bi je jedan danski plemić držao prepariranu u svojoj kolekciji.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Afrički beli nosorog.

Nestao je sa ovog sveta ovih dana, pred našim očima. Veterinari iz Kenije koji su brinuli o njemu, saopštili su da je uginuo od zdravstvenih komplikacija koje su povezane sa starošću, šta god to tačno značilo. Dakle, zahvaljujući ljudskoj gramzivosti životinjsko carstvo je siromašnije za još jednog člana. Ne možemo a da se ne zapitamo… Gde je kraj istrebljenju?

Naslovna fotografija: BrainPOP