O njemu je vrlo teško, a još više nezahvalno govoriti kao o običnom čoveku, koji je za života nešto postigao. Arhitektura, nauka, biologija, anatomija, mehanika, slikarstvo, vajarstvo, astronomija, književnost i mašinstvo, samo su neke od oblasti kojima se ovo čudo od čoveka bavilo. Imao je ideju kako treba da izgleda podmornica, automobil, tenk, fetus u materici, unutrašnji organi i još sijaset toga. Udahnuo je život čuvenoj Lizi del Đokondo, koju svet pozdravlja kao Mona Lizu, demistifikovao je „Tajnu večeru“, nacrtao je Vitruvijevog čoveka nestvarno precizno… Dnevnik o svojim otkrićima, koji je detaljno vodio, sadrži neverovatnih 6.000 stranica. Ovako bismo mogli do u nedogled, a da tamo ne bismo i završili, izabrali smo da predstavimo samo 10 dela iz neverovatnog opusa Leonarda Da Vinčija, koji je svoj 67-ogodišnji život okončao rečima: „Uvredio sam Boga i čovečanstvo, jer moj rad nije dostigao kvalitet koji je trebalo“.

Foto: artsalonholland.nl

Foto: artsalonholland.nl

Dama sa hermelinom (Dama con l’ermellin) je remmek delo ovog vanvremenskog umetnika, naslikano uljanim bojama na podlozi od topolinog drveta, krajem XV vekaVeruje se da je na slici mlada 15-godišnja Sesilija Galjerani (Cecilia Gallerani).

Foto: iamag.co

Foto: iamag.co

Pored svega ostalog, veliku pažnju poklanjao je i proučavanju anatomije, za koju je, pre svega, a što je fascinantno za ono vreme, imao neverovatno razumevanje i strpljenje.

Foto: leonardodavinci.net

Foto: leonardodavinci.net

Ovim maestralnim delom urađenim na podlozi od orahovog drveta, pa tek kasnije na platnu, Leonardo je prikazao Jovana Krstitelja, koji desnim prstom pokazuje prema desnom delu slike, a levim prema dnu slike.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ono što nije bilo uobičajeno da se ljudi tog doba zanimaju, svakako je bila astronomija, za koju je Leonardo pokazao zavidno interesovanje. Iako je pogrešno pretpostavio da se Sunce i Mesec rotiraju oko Zemlje, i da je Mesec prekriven vodom, uspeo je da objasni pojam plime i oseke.

Foto: sobadsogood.com

Foto: sobadsogood.com

Gotovo da se graniči sa nemogućom preciznost kojom je Leonardo svoje zamisliprenosio na platno i na papir. Takav jedan um bi danas dobro došao ovom našem svetu.

Foto: ar.pinterest.com

Foto: ar.pinterest.com

Pred nama je još jedno remek delo ovog renesansnog umetnika, koji je jednom prilikom ovekovečio florentinsku aristokratkinju po imenu Đinevra de Benci (Ginevra de’ Benci). 

Foto: leonardo-da-vinci.net

Foto: leonardo-da-vinci.net

Ovo je samo jedna od 6.000 stranica iz Leonardovog dnevnika sa detaljnim nacrtima i prikazima razno raznih mašina i naprava koje su bile daleko ispred njegovog vremena, a li koje su u njegovom umu i mašti i te kako funkcionisale.

Foto: news.milanocard.it

Foto: news.milanocard.it

Jedno od najkontraverznijih i najpoznatijih slika ikada oslikanih, čuvena i grandiozna “Poslednja večera” (Ultima Cena) i danas, skoro 600 godina od kako ju je Loenardo stvorio, budi nedoumice, misterije i brojne naučne i religijske teme.

Foto: handheldcamera12.wordpress.com

Foto: handheldcamera12.wordpress.com

Sa sigurnošću možemo reći da je Leonardov “Vetruvijev čovek” jedan od najpoznatijih crteža svih vremena. Otkriva idealne proporcije ljudskog tela, idealno predstavljene rukom virtuoza, koji je nesvesno stvorio ono što moderni svet danas naziva “Zakon proporcije”. Uz ilustraciju, postoji i detaljan opis, napisan perom i crnim mastilom.

Foto: chroniclelive.co.uk

Foto: chroniclelive.co.uk

Bez nje, ovaj spisak ne bi bio potpun. Najpoznatiji portret na svetu, na kome je firentinska dama, Lisa del Đokondo, vanvremenska i neprolazna Mona Liza, najmisteriozniji ženski osmeh na svetu, misteriozan poput njegovog tvorca, čiji je um koračao nedokučivim stazama.

Naslovna fotografija: pl.aliexpress.com